Tiszakécske

2021.09.16. 17:55

Kotrással, partrendezéssel és új kirándulóhellyel rehabilitáltak három tiszai holtágat

A most helyreállított holtágak korábban rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban voltak, tele szeméttel.

Horváth Péter

Tisza-holtág rehabilitációs pályázat sajtótájékoztató, a képen Varga Csaba, Duna Aszfalt területi igazgató

Fotó: Horváth Péter

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével jelentős program fejeződik be a közeljövőben a közép-tiszai élővilág fejlesztésére, Tiszakécske közelében.

Tóth János, Tiszakécske polgármestere köszöntötte a megjelenteket.
Fotó: Horváth Péter

A négy Tisza-holtág közül hármat, az 1-es, a 3-as és 4-es holtágának megújítását célozza „A vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén című KEHOP pályázat„, amelynek csütörtökön tartották a sajtótájékoztatóját Tiszakécskén, a polgármesteri hivatal házasságkötő termében. A 2019. szeptemberében indult és a befejezéséhez közeledő pályázat nyomán mintegy 60 hektáron éled újra a Holt-Tisza és három holtágának élővilága.

Az eseményen Tóth János, Tiszakécske polgármestere köszöntötte a megjelenteket és emlékeztetett arra, hogy a város térségében fekvő négy holtág rendezése már jó pár éve szerepel a város céljai között. Ennek megfelelően már a korábbi városvezetés elvégezte a 2-es holtág kotrását és rehabilitációját, majd a város szintén önerőből megvalósította a 3-as holtág bizonyos szintű felújítását. A polgármester hangsúlyozta, hogy a beruházás természetvédelmi jelentősége mellett kiváló kirándulóhely is létesült a megújult holtágakkal.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízott is jelen volt a sajtótájékoztatón.
Fotó: Horváth Péter

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja beszédében felidézte, hogy a most helyreállított holtágak korábban rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban voltak, tele szeméttel. Ő maga még polgármestersége alatt ismerte fel, hogy rendbe kell tenni ezt a területet.

Varga Csaba, a kivitelező Duna Aszfalt területi igazgatója ismertette az 1,2 milliárd forintból megvalósult projekt részleteit.

Mint fogalmazott, a rehabilitáció egyszerűbb feladata volt a 3-as és a 4-es holtág alakító kotrása, a hozzá tartozó partrendezéssel. Esetükben mintegy 35 ezer köbméter anyagot mozgattak meg a kotrási munkálatok ideje alatt, illetve a holtágak közötti vízáramlást biztosító zsilipes műtárgyakat is felújították. Kivitelezési szempontból az 1-es holtág rehabilitációja jelentette a legnagyobb kihívást: teljesen le kellett engedni a benne lévő közel 120 ezer köbméter vizet. Ehhez át kellett telepíteni a holtágban élő halállományt. Itt közel 55 ezer köbméter anyagot mozgattak meg, amit jelentős partrendezés követett, 145 ezer köbméter anyagot megmozgatásával.

A műtárgyaknak köszönhetően mostantól folyamatosan frissül és állandóan pótolható a holtágak vize a Tiszából, megszüntetve a korábbi vízhiányos problémákat.

Méltatta a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület áldozatos munkáját, akik segítséget nyújtottak a halak áttelepítésében. Kiemelte: a rehabilitáció mellett elkészült egy 2,5 kilométeres tanösvény is, ami 12 állomásban mutatja be a holtág élővilágát. A beruházás műszaki átadása a napokban ér véget.

Varga Csaba elmondta, hogy mintegy 35 ezer köbméter anyagot mozgattak meg a kotrási munkálatok ideje alatt.
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában