galériával

2021.09.10. 20:47

Huszonnégy órán át, éjszaka is tekernek Matkón

Kicsik, nagyok és nyugdíjasok, hagyományos biciklin, tandemmel vagy hanyattfekvős rekumbens kerékpárral, gyerekülésben, utánfutón: péntek este 6-kor elindult el Kecskemét-Matkón a nonstop 24 órás közösségi kerékpározás.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Ötödik alkalommal rendezik meg a Matkó 24 Két keréken közösségi kerékpározást. A cél idén is az, hogy péntek este 6 órától szombat este 6 óráig folyamatosan biciklizzenek a városrészben kijelölt 2,1 kilométeres körpályán – természetesen minden résztvevő annyit, amennyi jólesik, és akkor, amikor ráér vagy kedve van. A főbb közlekedési pontokat polgárőrök és önkéntesek biztosítják, de a KRESZ szabályait be kellett tartani.

Első alkalommal, 2017-ben összesen 216 kerékpáros bringázott hosszabb-rövidebb ideig és volt olyan, aki több mint 300 kilométeres távolságot tett meg.

2018-ban összesen 15.928,5 kilométert (7 585 kört) teljesített a már közel 300 kerékpáros. A koronavírus ellenére tavaly is sikerült megszervezni az eseményt, mely már hagyománnyá vált a városrészben.

A pénteki rajtnál több mint százan voltak, de folyamatosan csatlakoztak újabb résztvevők.

A 300 nevező rengeteg, ha Matkó körülbelül 800-850 fős lakosságát vesszük – mintha minden harmadik helyi kerékpárra ülne.

Fotó: Hraskó István

A főszervező Polyák Józsefnek az alsószéktói 24 órás futás adta az ötletet, és arra gondolt: milyen jó lenne Matkón éjszaka bicajozni! Aztán a tettek mezejére lépett, kitalálta az útvonalat és a többi részletet. A legnehezebb kérdés mindig az éjszakai világítás, ugyanis az átkötőutakon nincsenek utcai lámpák. Összefogással azonban ezt is megoldják a matkóiak: megbeszélik, mely házak tudnak áramforrást biztosítani a reflektoroknak, és mely háztól tudják az utcát úgy megvilágítani, hogy a kerékpárosok biztonságosan tekerhessenek.

Az eredmények összesítésekor – Polyák József szavaival élve – „erős a becsületfaktor”, van, aki elfelejti bediktálni az eredményeit, vagy számolni a köröket. De ez a 24 óra nem is a kilométerek hajszolásáról szól: a szervező szerint nagyon jó közösségépítő program, hiszen a találkozás mellett, bringázás vagy pihenés közben bőven van idő beszélgetni is. És megmozgatja nemcsak felnőtteket, hanem a gyerekeknek is kedvet csinál a sportoláshoz (noha inkább játékos programnak fogják fel). A szervező mesélte, hogy az előző években egy anyuka és kisfia estefelé kezdte el róni a köröket, és éjjel 2-ig abba sem hagyták, mentek vagy 60 kilométert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!