lakitelek / galériával

2021.08.26. 16:02

Varga Mihály: sikeres a kormány Keleti Nyitás politikája

A kazah nemzeti kultúra meghatározó alakjára emlékeztek csütörtökön Lakiteleken, ahol a Hungarikum Liget kertjében avatták fel Abaj Kunanbajev mellszobrát a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti tábor kísérő programjaként. Roman Vaszil ungvári szobrász alkotását Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete leplezte le. 

Vajda Piroska

Fotó: Bús Csaba

– A Népfőiskolán még a Keleti Nyitás kormányzati program elindulása előtt számos kollégium, tanácskozás, kiállítás és a kazah nagykövetséggel kialakult termékeny kapcsolat segítségével alapozták meg azt az erőteret, kapcsolatrendszert, aminek eredményeként most köszönthetik Lakiteleken a kazah nép énekmondójának, költőjének, filozófusának, Abaj Kunanbajevnek a szobrát – fogalmazott Lezsák Sándor avatóbeszédében. Mint mondta, az elmúlt tíz esztendőben próbálták kiteljesíteni a kormányzat Keleti Nyitás politikáját. Szerény lehetőségeikkel erősítették azt a kapcsolatot, azt a rokontudatot, amely természetes kötelezettsége az itt élő embereknek, művészeknek, a Kiskunságon élő kiskunoknak.

Keskeny Ernő nagykövet a szoboravatón elmondta, a 2010-ben a Keleti Nyitás jegyében két Abaj Kunanbajev szobor is készült, ezek közül az egyiket 2014-ben, Budapesten a Városligetben avatták fel. A másik szobor pedig most a Hungarikum Ligetbe, a Vaspatkó Lovarda és a jurtatábor közötti területre került. A helyszín kiválasztása egyértelműen azt jelzi, hogy Magyarország tiszteli múltját, hagyományait, emlékszik az ősökre, számon tartja a rokon népeket – fogalmazott a nagykövet.

Fotó: Bús Csaba

Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete elmondta, idén ünnepli Kazahsztán függetlenségének harmincadik évfordulóját, tavaly pedig megünnepelték a nagy kazah költő, énekmondó, filozófus Abaj Kunanbajev születésének 175. évfordulóját. Hozzátette: a nagy sztyeppe országában nagyszabású munkát végeznek a költő műveinek nemzetközi és tudományos vérkeringésbe történő bevezetésére, műveit a világ számos nyelvére lefordították. Hangsúlyozta: Abaj bölcs szavai továbbra is a kazah nép aranypillérei.

A nagy gondolkodó mindig is a szeretetre és az irgalomra szólított fel.

Azt remélik, hogy a költő műveit a mai magyar és kazah nemzedék is értékelni fogja.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, a magyar-kazah baráti társaság elnöke szerint Abaj Kunanbajev szobra a magyar és a kazah népet összekötő rokonság és barátság jelképe. A költő nem csak saját műveivel gazdagította a kazah irodalmat, értékes műfordításaival hozzájárult ahhoz is, hogy a kazah nép megismerhesse az európai irodalom kiemelkedő alkotásait. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a szobor hányadtatása és Lakitelekre vezető útja azt mutatja, hogy van még tennivalónk a népek békés együttélése, a kölcsönös megértés megteremtése terén.

Fotó: Bús Csaba

Varga Mihály elmondta, a kormány által elindított Keleti Nyitás politikája sikeres, hiszen jó ütemben bővültek gazdasági kapcsolataink Ázsia országaival, ahogy a kultúra és a tudomány területén is újabb kapcsolatok alakulnak ki. Hozzátette: a külföldről érkező beruházások egyre nagyobb részét Ázsia országai valósítják meg. Még úgy is, hogy hazánkban a beruházások növekedése a járvány idején sem torpant meg. A 2015-2018-as években érkező beruházások 50 százaléka Németországból és az Egyesült Államokból érkezett. Ma már 55 százalék az Ázsiából érkező befektetések aránya. – A legutóbbi gazdasági adatok fényében az már jól látható, hogy hazánk jó válaszokat adott a járványhelyzetre. Saját erőnkre támaszkodva értük el, hogy a válságból való kilábalás hazánkban gyorsabb mint más államokban. Már az első negyedévben lépéselőnybe kerültünk az uniós országokhoz képest, a második negyedéveben pedig kiemelkedő mértékben, közel 18 százalékkal erősödött a gazdaság teljesítménye. Ezzel jelenleg harmadik helyen vagyunk az Európai Unióban. A foglalkoztatottak száma is rekord magas, 4,7 millió fő, ami az elmúlt 25 év legjobb eredménye – ismertette Varga Mihály, aki szerint a válságból azok az országok kerülnek majd ki megerősödve, amelyek polgáraik érdekeit előtérbe helyezve és saját adottságaikat figyelembe véve cselekszenek. Mint mondta, hazánk esetében ez azt jelenti, hogy továbbra is az eddig követett gazdasági és társadalompolitikai elvek mentén kell dolgozni. Folytatni kell a Keleti Nyitás politikáját is, amelyen belül kiemelt figyelmet fordítanak a kazah-magyar kapcsolatok további erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában