galériával

2021.08.22. 14:28

Örömünnepet ültek Vodicán

Az elmúlt évben a vírushelyzet miatt elmaradt a hagyományos, kétszáztíz éves múltra visszatekintő vodicai (máriakönnyei) nagybúcsú a Bajához közeli kegyhelyen. Idén megtartották, csak rendhagyó módon korábban, augusztus 21-22-én. A hosszú hétvége és a szokatlan időpont miatt a szokásosnál jól kevesebben zarándokoltak a kegyhelyre.

Rab Rita

– Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük – idézte a Máté evangélium ide vonatkozó szentírási részletét Schindler Mátyás, a bajai barátok templomának plébánosa hívekhez szóló köszöntőjében.

Elmondta, bár eredendően Kis(boldog)asszony napjához (Szűz Mária születésnapjához), szeptember 8-hoz kapcsolódó egyházi esemény a vodicai búcsú, idén azért helyezték át az időpontját, hogy ne ütközzön a tavalyról szintén áthelyezett 52. Eucharisztikus Kongresszussal. Emiatt vannak a szokásosnál kevesebben a hívek.

A nagybúcsú főcelebránsa, Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke szentbeszédében Mária alakját méltatta. – Szűz Mária hivatása, hogy közbenjárjon Istennél, közvetítsen Isten és az emberek között. Mária személyére, mint királynőre tekint a katolikus egyház világszerte. Ugyanakkor tanulni kell alázatosságából, életcéljából: Jézust követni és Isten felé fordulni.

Kiemelte: amikor Máriát ünnepeljük, a jelen pillanat megélése válik fontossá számunkra, és teszi valóban örömhírré az evangéliumot (örömhír). – A most építi a jövőnket, és köt össze a múltunkkal. Végezetül arra emlékeztetett, hogy nem szabad rohanni. Meg kell állni egy-egy pillanatra, és meg kell várni, hogy a megélt pillanatok behatoljanak az életünkbe.

A Bajától mintegy 7 kilométerre lévő Mária kegyhelyen az első szentmisét 11 órakor Csorba Dávid józsefvárosi plébános mutatta be. Délután 15 órától a búcsúsokat fogadták, délután az esti szentmiséig gyónási lehetőség volt, majd csendes szentségimádás a templomban. Este fél 7-kor kezdődött az énekes szentmise, amelyet a szentbeszéddel együtt dr. Finta József, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pasztorális helynöke, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa celebrált. Majd gyertyás-szentséges körmenet következett.

A Barátok temploma ifjúsági zenekara tarott zenés szentségimádást 9-10-ig, majd a hívek rózsafűzért imádkoztak. Este 23 órakor a búcsúsok halottaiért mondott szentmisét Szűcs Tibor vaskúti plébános. Vasárnap az első szentmisét 6 órakor, a kápolnában Gyirán Péter káplán mutatta be. A szabadtéri oltárnál 7 órakor Vincze Attila hajósi plébános mondott magyar nyelvű misét. A horvát nyelvű szentmise 8-kor kezdődött a kápolnában, ezt Andrija Anišić szabadkai plébános, a szerb Mária Rádió igazgatója tartotta, majd 9-kor a német nyelvűt Schindler Mátyás, a házigazda Barátok temploma plébánosa végezte. A kétnapos áhítat a hagyományos loretói litániával zárult vasárnap15 órakor, amit Schindler Mátyás plébános mondott a kápolnában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában