galériával / videóval

2021.08.25. 17:46

Óriási a készülődés a kecskeméti repülőbázison

Beleshettünk kicsit a kulisszák mögé: szerdán három órát a hétvégi repülőnapra készülő kecskeméti repülőbázison töltöttünk, ahol már óriási a „nyüzsgés”, földön és levegőben egyaránt.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A szombati napra már elfogytak a jegyek hétvégi kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra, vasárnapra még korlátozott számban kaphatók, „amíg a készlet tart”.

Minderről Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka, az esemény repülésigazgatója beszélt szerdán, a sajtónak tartott bejáráson.

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti reptéren a héten már mindennap nagy a forgalom, a levegőben és a földön is. Odaérkezésünkkor éppen négy magyar Gripen repült kötelékben, majd a cseh Aero Vodochody vállalat által gyártott L-39 Albatros kiképző repülőgép emelkedett magasba, utána egymás után a helikopterek tettek egy-egy kört, majd megérkezett egyenesen Portugáliából a magyar KC390-es multifunkciós szállító repülőgép, utána a Török Csillagok bemutató-csapata, hét darab piros-fehér festésű F-5-ös gépe, Pápáról pedig két H145-ös helikopter. A szaúdi Királyi Légierő Saudi Hawks nevű csapata már hétfőn landolt, ők szerdán a földön voltak aktívak, a pilóták részvételével éppen egy videót forgattak. Egyébként több mint harminc ország képviselteti magát Kecskeméten.

A sajtó munkatársai megnézhették a földön kiállított harckocsikat és a részükre kialakított pályát. Egy biztos, látványos bemutatóra számíthatnak a látogatók. Információink szerint mindkét napra 50-50 ezer érdeklődővel számolnak a szervezők.

Ugrik Csaba dandártábornok hangsúlyozta: a rendezvényt úgy szervezik meg, hogy természetesen alaprendeltetési feladatukat, a magyar légtér őrzését és védelmét folyamatosan ellátják, azaz ha véletlen egy légtérsértő gép érkezik hétvégén Magyarországra, a készenléti Gripenek ugyanúgy a levegőbe fognak emelkedni, mint máskor.

A bázisparancsnok a repülőnappal kapcsolatban reményének adott hangot, hogy az időjárás, az eső nem fogja elrontani. Úgy készülnek, hogy minden programelemet megtartanak a légi bemutatóknál is, bár van egy minimális látótávolság és felhőalap-magasság, amely alatt nyilvánvalóan nem szállhatnak fel a repülőgépek.

Ugrik Csaba kérte a látogatókat, hogy esőköpenyt, esővédőt hozzanak magukkal, ne esernyőt, mert azt nem engedik be a reptér területére.

Hozzátette: a bázis két bemutató pilótája kifejezetten szép műsorral készül, a Gripeneknek lesz levegő-föld és levegő-levegő bemutatója is.

– Mindenféleképpen óriási kihívás egy ilyen bemutató megszervezése, már csak logisztikai szempontból is, hiszen rengeteg ember étkezéséről, szállásáról kell gondoskodni, a repülések során pedig mindent másodpercre pontosan megkoreografálni. De már a finisében vagyunk a szervezésnek, és minden ütemezetten, terv szerint halad. Nem mondanám, hogy nem emelkedik meg az adrenalin szint, ahogy közeledik a hétvége, de ezt a feladatot csak nyugodtan lehet végrehajtani, fel is vagyunk rá készülve – mondta végül a bázisparancsnok, aki hajnaltól késő estig azon dolgozik munkatársaival, hogy a hétvégén minden flottul menjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában