GALÉRIÁVAL

2021.08.31. 13:00

Átadták az egymilliárd forintból épült új óvodát Kiskőrösön

A város történelmének legnagyobb közösségi beruházását adták át hétfőn. Közel egy milliárd forintba került az új, Kőrisfa nevű óvoda, ahol szeptembertől várják a gyermekeket.

Barta Zsolt

Kiskőrösön új, hatcsoportos óvoda működik a hónap elejétől, amely csaknem 150 gyermek nevelését segíti. Hétfőn adták át a szülők jelenlétében az intézményt. Domonyi László polgármester elmondta, hogy közel egymilliárd forintba került az óvoda. Ebből 384 millió forintot uniós forrásból, a Terület és Településfejlesztési Program keretéből finanszíroztak, a kormány 360 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, a maradék összeget Kiskőrös állta.

Két korábbi óvodát költöztettek az új épületbe, amely területe közel 2000 négyzetméter. Az intézményen keresztül húzódó folyosó több mint 97 méter hosszú. A polgármester meg is jegyezte, hogy az itt dolgozó munkatársaknak meglesz a napi 10 ezer lépés, mire minden feladatot aznap ellátnak. Hangsúlyozta, hogy bár az öt éve indult projekt befejeződött, mégis tovább kellene fejleszteni az intézményt. Azon dolgoznak a városháza munkatársai, hogy találjanak egy pályázatot napelemrendszer felszerelésére.

Az épület körül 33 parkolóhelyet alakítottak ki.

A csoportszobák 76 négyzetméteresek, nagyobbak a korábbi óvodai épületek hasonló szobáinál. A tornaszoba 62 négyzetméteres, a közösségi terem 133 négyzetméteres, emellett orvosi szoba, szülői fogadó és egyéb kiszolgálóhelyiségek szolgálják a nevelői munkát.

Minden évben engedélyeztetni kellett a 25 fő feletti csoportlétszámot, ez most itt nem kérdés, mivel 22-23 gyerek jut egy csoportba, akik a tágas termekben elférnek. A polgármester hozzátette: Kiskőrösön korábban a főtér rekonstrukciója, átalakítása került 800 millió forintba, amely, akárcsak ez a projekt, évtizedekre szóló beruházás volt.

A város vezetője köszönetet mondott Font Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőnek, aki közbenjárásával kormánytámogatást kapott a beruházás.

Font Sándor az ünnepségen hangsúlyozta, hogy mindig vannak kétkedők, olyan emberek, akik nem hisznek egy-egy projekt sikerében, ugyanakkor látni kell, hogy a kormány a jó ügy mellett elkötelezett, ezért is adta a támogatást a város új óvodájának. Kiskőrös a járás vezető települése, ennek meg kell látszódnia az intézményein, a belvárosán, az életkörülményeken is.

Megemlítette, hogy a gyors gazdasági fejlődés következtében a városnak szánt források továbbra is érkeznek. Így a gyógyfürdő bővítését támogatja a kormány, 510 millió forint jut csak a tervezésre a központi keretekből.

A politikus említette a Budapest – Belgrád vasútvonal dupla sínpáros rendszerré történő átalakítását is. Ezen 160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd a tehervonatok. A Kiskőrösről utazók pedig egy óra alatt érkezhetnek meg a főváros központjába, ahová akár gyorsabban is eljuthatnak, mint a külső kerületekben élő budapestiek.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Bács-Kiskun megye vezetése a 2014-2020 közötti időszakban 63 milliárd forintos fejlesztést koordinálhatott, mely mára 83 milliárdra nőtt. Minden egyes település vezetésével leültek, hogy megbeszéljék, kinek mire van szüksége. Így volt ez Kiskőrössel is. A támogatási összeg részben azért bővült, mert a kormány például bölcsődék építésére hatmilliárd forintot utalt át, illetve a csapadékvíz elvezetésére további ötmilliárdot kapott a megye.

A rendezvényen Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetője mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vett a projekt sikerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában