galériával

2021.08.16. 15:45

Aratóünnepet tartottak a horvát bunyevácok Baján

Első alkalommal rendezte meg Baján az elmúlt hétvégén a Dužijanca arató ünnepet a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a IV. Országos Horvát Tamburafesztivál keretein belül. Nagyboldogasszony napján, a vasárnapi szentmise után a Bácskában élő horvát bunyevácok idézték fel a több mint százéves hagyományokat.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Az ünnep az aratás befejezését jelképezi, tiszteletadás az elvégzett munka és a bőséges termés iránt. A hagyomány megteremtője Blásko Rájity szabadkai plébános volt, aki több mint száz évvel ezelőtt szervezte meg először a Szabadka körüli tanyasi gazdaságok közös arató ünnepét. Ekkor választottak először egy fiatal párt az aratók közül, akik a legszorgalmasabban dolgoztak és akik az arató ünnep központi szereplői lettek.

Márkó nappal vette kezdetét az aratásra való felkészülés a búzamezők megszentelésével, majd az aratás befejezését követően, a bőséges termésért tartottak hálaadó szentmise, az új kenyér örömére.

Ezt az örömöt hozták el a múlt hétvégén a szabadkaiak Bajára, ahol szombat este a Petőfi-szigeten felállított szabadtéri színpadon a magyarországi horvát és szabadkai tambura zenekarok előadásait hallhatták az érdeklődők. Fellépetek a szabadkai Bunjevacko Kolo Horvát Kulturális Egyesület, valamint a tavankúti Matija Gubec Horvát Kulturális Egyesület táncosai is.

Nagyboldogasszony napján, vasárnap a Páduai Szent Antal templomban tartott hálaadó szentmise után az ünnepség résztvevői együtt vonultak a Tóth Kálmán térre, ahol Nyitrai Klára polgármesternek átadták az új búzából sütött kenyeret. Az eseményen ismét bemutatkoztak a hagyományőrző egyesületek, a résztvevőket köszöntötte többek között Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár, Baja országgyűlési képviselője is, aki arra emlékeztetett, hogy a föld megművelése, a gabona elvetése, a mindennapi betevőnk megtermelése az egyik legősibb tevékenysége az emberiségnek.

– A föld szeretete, a miden napi összefogást és odafigyelést igényelte a közösség minden tagjától, ami a mezőgazdaság modernizálásával, digitalizálásával már kicsit távolinak tűnhet az embereknek, hiszen több gabonát tudunk előállítani, mint ami a saját szükségletünkhöz kell. Mindennek ellenére a kenyér megteremtése semmit nem veszített a jelentőségéből

– fogalmazott a képviselő, aki köszönetet mondott azoknak, akik minden esztendőben azért dolgoznak, hogy megteremtsék a mindennapi kenyerünket, áldást kért mindazokra, akik megszervezték ezt az aratóünnepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában