galériával

2021.08.20. 19:55

Az államalapítást is ünnepelték a Lajosmizsei Napokon

A csütörtökön induló, három napos XXVIII. Lajosmizsei Napok részeként tartotta meg az államalapítás ünnepe alkalmából Szent István-napi ünnepségét a lajosmizsei önkormányzat a művelődési házban. Az ünnepségen a városi kitüntető címeket is átadták.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Az augusztus 20-i ünnepen dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötte a nagy számú résztvevőt. Salacz László elmondta, hogy Magyarország a keresztény Európa szerves része, és a kereszténység biztosította a magyarság fennmaradását és évszázadokon át betöltött meghatározó szerepét.

A képviselő István király művéről is szólt, melynek a mára érvényes tanulságát is levonta. – Az állami lét feltétele az erős szövetségesi rendszer. Szövetségesek, akik kérhetnek, például védelmet a szövetség déli és keleti határain. Szövetségesek, amelyeknek adniuk is kell cserébe azért, ha kérnek. Mi magyarok jó szövetségesek vagyunk. Ezer éve hű szövetségesei Európának. Végvári vitézekhez méltón tartjuk a kapukat, védjük a belső Európát attól a tehertől, amelynek súlya alatt összeroppanna. De cserébe elvárunk néhány dolgot: tiszteletet és megbecsülést – mondta.

Mint fogalmazott, jelentős, megkerülhetetlen és elpusztíthatatlan nép vagyunk, s a mi felelősségünk az, hogy az a szabadság, béke és boldog jövő, amit az elmúlt évtizedben kivívtunk magunknak gyermekeinké és unokáinké is legyen.

– Meg kell védeni az eredményeinket, a jövőnket, nem csak harccal, hanem összefogással is.

Ekkor a Szent Istváni eszme szellemében cselekszünk, amivel nem csak büszke utódokká válunk, hanem méltó örökösökké is – zárta gondolatait Salacz László.

A köszöntő után Sasvári Sándor ünnepi műsora következett, majd a városi kitüntetéseket adta át Salacz László és Basky András, Lajosmizse polgármestere.

Lajosmizse Város Ifjúságának Neveléséért és Oktatásáért Díjat ítélt oda a város Nagy Erzsébet pedagógusnak és Lajosmizse Város Egészség- és Szociális Ügyéért Díjban részesült Bartal Sándor gyógyszerész.

Díszoklevélben részesült több pedagógus is. Csicsó Istvánné vasoklevelet, Konyor Józsefné gyémántoklevelet, Czibere Lajosné Kisjuhász Erzsébet és Tari Endre aranyoklevelet vehetett át. Az ünnepségen átadták a városi környezetvédelmi és a helytörténeti díjakat is, majd a jelenlévők megkoszorúzták Szent István művelődési ház előtt álló szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában