galériával

2021.08.15. 17:09

A Falualapítók Ünnepén tovább gazdagodott Császártöltés

Átadták a Sváb Értéktárházat a Falualapítók Ünnepén Császártöltésen. A település 100 éves, első emeletes épületének avatása péntek este történt.

Barta Zsolt

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Takácsné Stalter Judit polgármester vágták át az avató szalagot péntek este a Falualapítók Ünnepén. Az épületben már korábban kialakították a Módos Töltés kiállítást, amely az érdeklődőknek az egykor gazdag település lakóit, családjait, hivatásait mutatja be. Az értéktár hamarosan bővül, ahol a XVIII. században Németországból betelepedett sváb lakosság a mai napig fellelhető tárgyait, szokásait, értékeit mutatják be hamarosan.

A polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy az épület felújított, emeleti részében tervezi a sok évszázados sváb konyha bemutatását is, amely kialakítására a jövőben kerítenek időt és pénzt. A Császártöltésre érkező látogatónak a főutcán az az érzése, mintha egy burgenlandi kistelepülésre érkezett volna.

A faluvezetés sokat pályázik, és több tíz milliót nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megyei keretéből. Az uniós pénzekből Császártöltés közintézményeit felújították, a központon keresztül kerékpárutat építettek, a héten pedig Rideg László megyei elnök a környékbeli falvak elöljáróit tanácskozásra hívta Töltsére, hogy megbeszéljék, hol is jelöljék ki a Kecelről Császártöltésen át Sükösd felé vezető leendő kerékpárút nyomvonalát.

A péntek esti avatóünnepségen nem csak az enyészettől megmentett, szépen felújított paraszti polgárház megtekintése volt a program, hanem ennek keretében a kiemelkedő tanulmányi eredményeket felmutató középiskolásoknak és az egyetemen tanuló hallgatóknak adtak át okleveleket és pénzjutalmat.

A rendezvény szombaton a „Sváb Borok Napjának rendezvényével” folytatódott, ahol a tervek szerint három pincesoron több mint egy tucat pincében kóstolhatták meg a helyi borokat az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában