akadálymentesítés

2021.07.29. 11:30

Megújulhat a régi, rossz állapotú járda Madarason

Tovább folytatódnak a fejlesztések Madarason. A település két sikeres pályázatnak köszönhetően felújíthat egy forgalmas útszakaszt, valamint egy akadálymentesített járdát is építhet.

Márton Anna

Balla Csaba polgármester mutatja, hogy hova fognak új járdát építeni

Fotó: Márton Anna

Folytatják az útfejlesztéseket a településen – tájékoztatta hírportálunkat Balla Csaba polgármester. Mint mondta, a közelmúltban sikeresen pályázott az önkormányzat útfelújításra és járdaépítésre. Magyar falu programos támogatásból újulhat meg a Kossuth utca, és a belügyminisztériumi pályázatból járdaépítést is megvalósítanak a következő hónapokban.

A járdát 1,5 méter szélességűre, akadálymentesre tervezik, hiszen fontos szempont volt a tervezésnél, hogy a faluban élő idős, mozgáskorlátozott lakosok is tudják használni majd

– tudtuk meg a polgármestertől.

– A Magyar Falu Program keretében 40 millió forintot nyertünk egy utca felújítására, illetve a Belügyminisztérium 20 millió forintos támogatásából a falu közlekedésbiztonsága szempontjából egy rendkívül fontos részen fel tudjuk újítani a járdát. A kálváriához vezető úton rossz minőségűek a járdák, és nagyon sok idős lakos van, akik mozgáskorlátozott-­eszközeikkel az úttesten közlekednek. Ez veszélyforrást teremt az ott közlekedőkre is, de elsősorban rájuk nézve. Ha megfelelő minőségű járdát építünk, ők is, valamint a felvégen lakó iskolás gyerekek is biztonságosan tudják majd a falu központját megközelíteni – mondta Balla Csaba.

A Kossuth utcát közel 900 méter hosszúságban újítják fel, a régi, kátyús, betonozott utat feljavítják, kikátyúzzák, ezután egy új aszfaltterítést kap, ezenfelül a padkázást is megvalósítják ezen a szakaszon. A járdát közel 600 méter hosszon építik meg, másfél méter szélességben. A polgármester hangsúlyozta, hogy minden beruházásnál fontos szempont a közlekedők biztonsága, hiszen a 2914 lakosú Madarason a lakók több mint 40 százaléka általános iskolás gyermek és 60 év feletti.

A további tervekről megtudtuk, hogy most indul egy 420 méter hosszú kerítés megépítése bejárati és technikai kapukkal, ami a sportpályát fogja bekeríteni.

Ezt a beruházást a kormány által biztosított taoforrásból és önerőből valósítják meg, hasonlóképpen, ahogy az elmúlt évben a műfüves pályát is megépítették.

– Nagy az összetartás a településen, hiszen ez egy olyan infrastrukturális fejlesztés, ami mindenkinek az érdeke. Amióta elkészült a műfüves focipálya, fellendült a sporttevékenység a faluban. Minden szerdán a csapatok kint vannak és egymás ellen küzdenek. Saját maguk szórakoztatására és a kondíció megőrzése érdekében edzenek, játszanak és jól érzik magukat – emelte ki a polgármester.

Balla Csaba polgármester mutatja, hogy hova fognak új járdát építeni
Fotó: Márton Anna

Színes programokkal készülnek

Augusztus 14. és 22. között falunapot tartanak Madarason. Minden napra különféle programokat terveznek. Zene­kari találkozó, könyvbemutató, művészeti kiállítás, sportdélutánok, táncház, gyerekprogramok, kispályás labdarúgóverseny, közösségi programok, birkapörköltfőzés és meggyespite-sütés várja a madarasiakat és a környékbelieket. Koncertek is lesznek a Madarasi Napok keretein belül, ahol a tervek szerint fellép a Tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Helyőrségi Zenekara, a Pénzügyőrség Zenekara, a Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar, a Madarasi Harmonikások Alapítvány Zenekara, a 3+2 együttes és a Triász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában