kecskemét / galériával

2021.07.29. 15:41

Megérkeztek az első kukák, amik kiváltják majd a sárga zsákokat

Két kamionon, összesen 2400 darab sárgafedelű 120 literes kuka érkezett csütörtökön a kecskeméti szeméttelepre. Innentől kezdve folyamatosan jön a többi, ősszel pedig kiosztják őket a lakosságnak, a jövőben ugyanis ezekbe kell majd tenni a szelektív hulladékot.

Hraskó István

20210729_Szeméttelep új kukák_Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester_Kecskemét_HI_PN

Dr. Szeberényi Gyula alpolgármester már év elején jelezte, hogy idén megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtésben a sárga zsákos rendszert, és minden háztartás kap majd egy sárga kukát, a társasházak pedig egy konténert. Mindezt azzal indokolta, hogy a zsákos begyűjtéssel eddig számos probléma volt, és rengeteg lakossági panasz érkezett, hogy kevés zsákot kapnak a háztartások, elviszi őket a szél, vagy illetéktelen kezek begyűjtik a kapuk elől.

Csütörtökön láthattuk az első konkrét jelét a változtatásnak: a Kisfáiban lévő szeméttelepre két kamion érkezett, egyenként 1200-1200 sárga fedelű kék kukával.

Szeberényi Gyula Tamás is a helyszínen volt és elmondta, pénteken is várható egy szállítmány, majd jövő héttől újabbak. Összesen körülbelül 26 ezer hulladéktároló edényt kap a város (200 ezret a térség), melyektől azt reméli a városvezetés, hogy a zsákos rendszerből adódó említett gondok teljesen meg fognak szűnni.

Az alpolgármester türelmet kért, mint mondta, még vizsgálják a kukák szétosztásának legoptimálisabb módját a DTkH-val közösen, várhatóan ősszel viszik majd ki őket a háztartásokhoz, a konténereket pedig a társasházakhoz.

Kérdésünkre dr. Szeberényi Gyula Tamás azt is elárulta, hogy a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló barna kukák jövő évben érkeznek majd.

Abban az esetben, ha a sárgafedelű kék kukába két szállítás között nem fér bele egy háztartás összes műanyag, papír és fém hulladéka, akkor mellétéve zsákban is el fogják vinni, ha jól láthatóan szelektíven gyűjtött szemétről van szó. Az alpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, törekedni kell a tömörítésre, azzal a módszerrel ugyanis jóval nagyobb mennyiség belefér a tárolóba.

Szeberényi Gyula Tamás szerint látható a fejlődés a hulladékgazdálkodásban, de az önkormányzatnak és a lakosságnak is fel kell nőnie a feladathoz, hiszen a 21. század legnagyobb problémájáról van szó. Úgy véli, az új sárgafedelű kukák szinte kiabálni fognak az udvarokon, kertekben, hogy a szelektív szemetet oda dobják a lakók, de továbbra is szükség lesz a hasznos és fontos információk megosztására, hogy a szemléletet, gondolkodásmódot minél többen elsajátítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában