bács-kiskun

2021.07.11. 12:32

Madáritató: árthatunk is vele, ha nem gondozzuk megfelelően

Egyesek veszik, mások készítik. Van aki a kertbe rakja, más az erkélyre helyezi ki a madáritatót. A kánikulában sokan szeretnének kedveskedni szárnyas barátainknak, de vajon mennyit segítünk, vagy éppen ártunk jószándékú cselekedetünkkel?

baon.hu

Forrás: shutterstock

Általában kétféle vélemény fogalmazódik meg a madáritatókkal, vagy madárfürdetőkkel kapcsolatban.

Egyesek azt mondják, hogy fölösleges, mivel hatalmas távokat képesek rövid időn belül megtenni a szárnyasok, így könnyen találnak maguknak folyókat, vagy tavakat, ahol enyhíteni tudják szomjukat, illetve lehűthetik a testüket.

Mások azon a véleményen vannak, hogy az itatók segítségével otthonunk közelében tudjuk tartani a madarakat, így kevésbé fogunk a rovarok miatt bosszankodni és többször kelhetünk reggel madárcsiripelésre.

Inkább hobbi, mint szükségszerű segítség

Mint a legtöbb kérdés esetében, itt sem egyszerű eldönteni, hogy kinek van igaza, mivel könnyen balul sülhet el egy-egy jószándékú cselekedetünk.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakértővel beszélgettünk a témával kapcsolatban.

– Tény, hogy a madarak viszonylag jól fel tudják térképezni a helyeket ahol inni, illetve fürödni tudnak, annak ellenére, hogy ezekből egyre kevesebb van, főként a nyári időszakban – kezdett bele a szakember. – De ha az a tervünk, hogy az otthonunk közelébe édesgessük a madarakat, akkor kitehetünk fürdetőt, feltéve ha megfelelően gondozzuk is azt.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a madarak a természetben szétszórtan tudnak inni és fürödni, az itatónál viszont kis helyen tucatjával tobzódhatnak.

– Komoly veszélyforrást is jelenthet a sok szárnyas számára a kerti itató, mivel tömeges jelenlétük odavonzhatja a macskákat – világított rá Boldog Gusztáv.

– Egyre gyakrabban jelent problémát, hogy a szomjukat oltó énekesek, köztük leggyakrabban a zöldikék, így könnyebben átadhatják egymásnak a számukra végzetes, elsősorban galambok által terjesztett ornitózist, a sárgagomb-betegséget.

Ezt a betegséget kifejezetten a fürdővizekben, itatóvizekben tudják átadni az állatok egymásnak. Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy a szúnyogtelepek kialakulását is segítheti az állóvíz.

Gondoznunk kell a kerti itatót

– Az itatóvizet naponta kétszer cseréljük és háromnaponta teljesen fertőtlenítsük le! Ha ezt nem tesszük meg, akkor nagyobb kárt is előidézhetünk, mintha nem helyeztük volna ki a tálat. Ha szakmai szempontból megfelelően járunk el, akkor az itatótál kihelyezése egy hasznos és szórakoztató dolog lehet – zárta a beszélgetést Boldog Gusztáv.

Fotó: shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában