kalocsa

2021.07.20. 07:00

Ingyen kaphatja meg a parókiát az egyház

A város térítésmentesen engedi át a Kalocsa-Fajsz Református Missziói Egyházközség számára a parókia épületét, amelyen 2019-ben nagyszabású felújítás zajlott, Kalocsa közreműködésével.

Gábor János

A város térítésmentesen engedi át az ingatlant

Fotó: Gábor János

A múlt heti képviselő-testületi ülésen arról kellett szavazni, hogy a 15 milliós JETA-támogatásból és 22 milliós egyházi önerőből megvalósult fejlesztés nyomán egyházi tulajdonba kerüljön az ingatlan, miután két évig az önkormányzat üzemeltette, de a fenntartási költségeket ez idő alatt is az egyházközség fizette. A sajátos körülmények azért alakultak ki, mert a vallási közösség anno nem tudott elindulni az erőmű alapítványának pályázatán, a tulajdonukban lévő ingatlannak otthont adó város önkormányzata viszont igen.

– A JETA évről évre megjelenő kiírásai általában azonos célokat szoktak megjelölni: önkormányzati közintézmények, óvodák, egészségügyi létesítmények, játszóterek, közterületek fejlesztését szokták támogatni. Ebben a felhívásban lehetőség nyílt egyházi ingatlanok fejlesztésére is

– mutatott rá képviselői kérdésre Boromisza Viktor.

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője kiemelte: érdekes módon a kedvezményezettek közösségként pont nem tudtak pályázni a keretösszegre, ezért a város segítette ki őket, hogy rendbe hozhassák az időközben kinőtt és leromlott állapotú imaházat.

– A bővítésre úgy nyílt lehetőségük, hogy az épületen belüli közel 60 négyzetméteres parókiarészt is bevonták a terem kialakításába – magyarázta.

Az osztályvezető elmondta: a beruházás nem igényelt anyagi ráfordítást a várostól, csupán azt, hogy élve a lehetőségeivel induljon el a pályázaton, a református parókia javára. Lévén a helyi önkormányzatokról szóló hatályos törvény értelmében a tulajdonjog ingyenesen átruházható az egyház részére – ezzel is segítve a hitéleti, különösen pedig az oktatási, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, valamint kulturális feladatok ellátását –, a város visszaadta az ingatlant az egyházközség birtokába. A pozitív testületi döntés abból a szempontból formalitás volt, hogy a fenti feltételek már a pályázat benyújtásának idején ismertek voltak, és előzetesen így is egyeztek meg a felek.

A város térítésmentesen engedi át az ingatlant
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában