fejlesztés

2021.07.17. 11:29

Hamarosan indulhat a bölcsőde építése Solton

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület Solton, a művelődési házban. A megszokott év eleji időpont idén a járványhelyzet miatt júliusra tolódott, talán ennek is volt köszönhető a visszafogott érdeklődés.

Lencsés P. Anna

Németh István polgármester beszámolt az elmúlt év eredményeiről is

Fotó: Lencsés P. Anna

A közmeghallgatás első részében Németh István polgármester számolt be az előző év legfontosabb eseményeiről, a gazdálkodásról, a fejlesztésekről, és a 2021-es év feladatairól. A beszámolóból kiderült, hogy a város a járvány ellenére folyamatosan működött, pénzügyi helyzete a megszorítások, az elvonások és a folyamatban lévő beruházások ellenére is stabil. Németh István kifejtette, hogy bár a veszélyhelyzetre való tekintettel idén a polgármesternek kellett elfogadnia a költségvetést, de természetesen a képviselők a tervezetet megismerték és véleményezték, javaslataik beépítésre kerültek.

A városvezető felsorolta a már lezárult, illetve az erre az évre is áthúzódó beruházásokat, amelyeknek összértéke mintegy négymilliárd forint.

A beszámolóból kiderült, hogy befejeződött a kissolti iskola és óvoda épületének energetikai korszerűsítése, a kissolti melegítő-tálaló konyha felújítása, a Kadarka utcai földút felújítása, a Petőfi-telepi játszótér kialakítása. Megvalósult a városi szennyvíztisztító telep korszerűsítése, és a tisztított szennyvíz Duna-sodorvonalba történő bevezetése. Az elmúlt évben kezdődött meg és ez év szeptemberre elkészül az elmúlt időszak legnagyobb beruházása, a multifunkciós sportcsarnok, amely mellett parkoló céljára két telket is vásárolt időközben a város.

Jó ütemben halad a Zöld városként emlegetett projekt, amely megújítja a városközpont képét. Fontos turisztikai fejlesztésként említette meg a polgármester a Solt–Dunatetétlen–Akasztó közti kerékpárút megépítését, amelyhez további támogatási összeget is sikerült elnyerni, így teljes hosszában megvalósulhat a kivitelezés. Ugyanakkor a Dunára vezető út is megújult.

Az önkormányzat ipari park létesítéséről döntött, ehhez pályázatot is nyert. Ennek előkészületi munkái folyamatban vannak.

Hamarosan befejeződik a Mesevár Óvoda és Mini Bölcsőde épületének tetőszerkezet-felújítása és megkezdődik Kissolton egy új, 12 bölcsődés korú gyermek elhelyezésére alkalmas bölcsőde építése. Ezeken kívül még a régi térfigyelő rendszert is teljesen felújítják, az elavult kamerákat pályázatból sikerült korszerűekre lecserélni.

A beszámoló után néhány lakossági hozzászólás következett.

Szondi Miklós egy több éve húzódó, de ma is aktuális problémáról, a várost északi irányból elkerülő út megvalósulásáról kérdezett, amely tehermentesítené az 52-es út kissolti szakaszát. Ez az útvonal szinte állandóan nagyon leterhelt, főleg az áthaladó kamionforgalom miatt. A polgármester a válaszában elmondta, hogy levelet írtak a minisztériumba, jelezve a problémát. A válaszlevélből kiderült, hogy jelenleg nincs forrás az útépítésre, de a városvezető megerősítette, hogy a képviselő-testület nem tett le az elkerülő útról.

Barta Ferenc a Kossuth Lajos utcai lakosok problémáját jelezte, akik úgy érzik, hogy kezd elviselhetetlenné válni a főutca forgalma, mert az útburkolati hibák és a nem megfelelően elhelyezett csatornafedlapok miatt hajnaltól kezdve folyamatosan nagyon nagy a zaj. Kérte a városvezetést, segítsen ezeknek a gondoknak a megoldásában, képviselje őket a szolgáltatók felé. Ezen kívül sebességmérőket is kérnek. A polgármester ígéretet tett, hogy mind a közútkezelő, mind a Kiskunvíz felé közbenjár az ügyben.

Schnautigel János a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban szólalt fel. Elmondta, hogy a legutóbbi nagy eső után befolyt a hordalékos víz az utcáról a telkére, amelynek oka az is, hogy a vízelvezető csatornarácsok eltömődtek. Németh István polgármester válaszában elmondta, hogy már jártak a helyszínen, és rövidesen rendezik a lefolyó víz útját, keresnek megoldást a problémára.

Németh István polgármester beszámolt az elmúlt év eredményeiről is
Fotó: Lencsés P. Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában