kecskemét / galériával

2021.07.30. 17:30

Az édesanyák támogatására hívták fel a figyelmet a Szoptatás Világnapján

Péntek délelőtt Kecskemét legnagyobb baba-mama rendezvényének fókuszában a Szoptatás Világnapja állt. Közel ötszáz anyuka, apuka és kisgyermek látogatott ki a Szabadidőközpontban megtartott programra.

Sebestyén Hajnalka

A szoptatás védelme közös felelősségünk! E mottó jegyében rendezték meg az idei programot. A kecskeméti védőnők a saját körzetükben keresték fel és hívták meg a 2020-ban szült édesanyákat, akik legalább 6 hónapos korig anyatejjel táplálták gyermeküket. Az ünnepségen egy kis ajándékkal köszöntötték őket.

Emellett gyerekprogramok várták a kicsiket, valamint a felnőttek különböző előadásokat hallhattak és Maminbaba táncbemutatót láthattak. A sétányon pedig gyermekneveléssel kapcsolatos szervezetek, intézmények állítottak fel standokat, ahol szakmai segítséget nyújtottak.

Az édesanyák találkozhattak többek között hordozási tanácsadókkal, baba-mama jóga oktatókkal, gyermekkönyvtárosokkal, gyógypedagógussal, dúlával, szülésfelkészítővel, terhestorna oktatóval, táplálkozási szakemberrel.

A megnyitón a résztvevőket dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte. Külön örömét fejezte ki, hogy sok édesapa is elkísérte családját. Beszédében az anyatejes táplálás fontosságáról szólt, valamint a rendezvény mottójában is megfogalmazott, közös felelősségről.

Szabóné Kis Éva főszervező, védőnő, laktációs szaktanácsadó elmondta: 1992 óta ünnepeljük világszerte a Szoptatást és az anyatejes táplálást. Minden évben a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége kiválasztja az év jelmondatát és témáját.

Ebben az évben A szoptatás védelme közös felelősségünk! című jelmondat hívja fel az anyatejes táplálás fontosságára a figyelmet. Ez hűen tükrözi, hogy az édesanya támogatásában mindenkinek felelőssége van.

A szoptatás védelme egy csapatmunka, melyben mindenkinek felelőssége van. Igaz ugyan,hogy a szoptatásban az édesanyák szerepe elsődleges, de a férjek, partnerek, családok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat. Olyan támogató környezet létrehozását kell segítenünk, hogy a szülőket szoptatási céljaik elérésében támogassuk. E környezet kialakításához elengedhetetlen a szülők és családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek továbbképzése. bababarát közintézmények, munkahelyek és egészségügyi intézmények létrehozása.

Ciróka bábszínház Kukucs című előadását is láthatták a családok. A mozgásra, hangokra, látványra épülő produkciót már 10-12 hónapos kortól élvezhették a picik. A szülő biztonságot adó öléből csodálkozhattak rá a színház varázslatos világára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában