bács-kiskun

2021.07.07. 11:25

A hőségben jobban pörögnek a vízórák

Míg bő egy évszázada a hőségnapok száma évi 20 és 30 között mozgott, addig tavalyelőtt 54 ilyen napot számláltak. A hőségnapok során 30 Celsius-fok fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, ilyenkor jóval több vizet fogyasztunk, de vajon mennyivel? Az elmúlt napok eredményeiről kérdeztük Mátyus Zoltánt, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját.

Barta Zsolt

A Kiskunvíz Kft. munkatársai 141 víztermelő kút működését felügyelik

Fotó: Pozsgai Ákos

A napokban visszatértek az úgynevezett hőségnapok. Az afrikai meleget idéző időszakban vajon mennyivel nőtt a vízfogyasztás a Kiskunhalasi, a Kalocsai, a Kiskőrösi, a Kiskunmajsai és a Jánoshalmi járások egyes településeit is ellátó Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft.-nél? Mint azt Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató hírportálunknak elmondta, nyáron a normál fogyasztásnál 30 százalékkal több vizet szolgáltatnak, kánikula idején azonban ez a szám még további 20 százalékkal emelkedik, azaz 50 százalékkal nő a víztermelés.

Kérdésünkre, miszerint a rendszer kapacitása Kiskőrösön vagy Kiskunhalason, esetleg Vadkerten, Kalocsán egy átlagos, kevésbé forró napon hány százalékos teljesítménnyel üzemel, elmondta, hogy kánikula idején a termelés teljesítménye meghaladja a 80 százalékot.

– A cég 141 víztermelő kút működését felügyeli. Ezek zöme 150–300 méter mély, kivéve a Kalocsai (Barákai) vízbázist, mert ott 20–30 méter mély, úgynevezett partiszűrésű kutakból termelnek. Ezekben a napokban szinte minden „hadra fogható” kutat működtetünk. A napi kitermelhető mennyiség közel 49 ezer köbméter, azaz negyvenkilencmillió liter víz. A forró időszakban a teljesítmény meghaladja a 80 százalékot. Éves szinten 10,3 millió köbmétert termelünk és tisztítunk meg – mondta Mátyus Zoltán.

– Ha megnézzük a vízfogyasztás növekedését, Kiskőrösön átlagosan 3100 köbméter víz helyett most 4000, Kiskunhalason 4300 helyett 6200, Kalocsán 5000 helyett 8000, Soltvadkerten 2400 helyett 3300, míg Kecelen 1600 helyett most 2100 köbméter víz fogy el

– tette hozzá a cég ügyvezető igazgatója.

Mint Mátyus Zoltán elmondta, a víztermelő kutakat folyamatosan karban kell tartani, vizsgálni kell a viselkedésüket. A működési területükön ebben az évben három új kút fúrását tervezik, és jövőre újabb kutak előkészítése történik meg.

Időről időre előkerül az a nézőpont, hogy kiszárad a Kiskunság. Vajon a vízügyi szakemberek mit gondolnak minderről? Van elég vizünk, vagy nagyon kell spórolni? Az igazgató álláspontja szerint a mélységi ivóvízkészletek elegendőek, van bennük tartalék, nem tapasztalják a mélységi kutakban a vízszint csökkenését. Mint Mátyus Zoltán elmondta, a probléma a talajvízkészletekkel van, azaz a felső rétegekben, ott jelentős vízszintcsökkenéseket érzékelnek a szakemberek.

A napi munka nemcsak a vízfogyasztókat, de azokat is megviseli,

akik biztosítják a mindennapi vizünket, akiknek le kell menniük az aknákba, vagy éppen ki kell ásni egy eltört vezetéket a forró talajból.

A Kiskunvíz Kft. munkatársai 141 víztermelő kút működését felügyelik
Fotó: Pozsgai Ákos

– Természetesen nehezen viselik a kollégák a hőségnapokat, a védőitalt, folyadékot hűtőtáskában kapják meg a munkatársak. Ugyanúgy, ahogyan a járvány alatt, vagy –15 Celsius-fokos hidegben, nekik most is a lakosság vízellátását kell biztosítani, mindig az adott körülmények között. Ha a társaság működési területén (53 település) egy év átlagát nézzük, akkor napi egy fővezeték-csőtörést és három-négy bekötővezeték-hibát hárítanak el munkatársaink. Ez napi négy-öt felbontást és helyreállítást jelent – mondta Mátyus Zoltán igazgató.

 

Időszakosan zavarossá válhat a víz

Mátyus Zoltán megemlítette: a megnövekedett vízfogyasztás miatt előfordulhat, hogy a csövekben megnövekedő sebes­ség hatására a cső falára lerakódott üledékek esetleg leszakadhatnak, amely következtében időszakosan zavarossá válhat a víz. Ha ezt tapasztalják a fogyasztók, ne ijedjenek meg, jelezzék a szolgáltató felé – kérte a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában