felújítás

2021.05.18. 06:55

Új külsőt kap Móra Ferenc szülőháza Félegyházán

A napokban kezdődött el a Móra-emlékház felújítása. Első lépésben az épület nádtetejét tették rendbe a szakemberek. A továbbiakban felújítják még az elektromos hálózatot, kívül-belül kimeszelik az épületet, illetve a kiállítás is megújul. Várhatóan augusztustól lesz újra látogatható az író szülőháza. A részletekről Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója számolt be a baon.hu-nak.

Vajda Piroska

Minden évben megemlékezést tartanak Móra Ferenc szülőházánál

Fotó: Vajda Piroska

A Kiskun Múzeum vezetősége nagy hangsúlyt fektet az intézményhez tartozó épületek felújítására, így a Petőfi- és a Móra-­emlékház korszerűsítésére is, 2018 óta folyamatosan újítják fel az épületeket – nyilatkozta hírportálunknak Mészáros Márta igazgató. Elmondta, tavaly lehetőségük nyílt arra, hogy a Népi Építészeti Program keretében pályázzanak a Móra-ház felújítására. A pályázathoz a fenntartó önkormányzat biztosította a húszszázalékos önerőt, így ötmillió forintot fordíthatnak az épület megújítására.

Ebből most első lépésként a nádtetőt újíttatták fel, ezt követi a villamos hálózat korszerűsítése és a vályogfal rendbetétele, majd pedig az épület újrameszelése. A felújítás után visszakerül a kiállítás is a szülőházba, természetesen megújítva – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy az 1979-ben készült installációk helyett újak kerülnek az emlékházba, és azok megvilágítása is korszerűbb lesz.

Mészáros Márta szívügyének tekint a Móra Emlékház megújítását
Fotó: Vajda Piroska

Mészáros Márta arra is felhívta a figyelmet, a kiállítás megújításakor arra is ügyelnek, hogy a háromosztású parasztházba az új tárlat jól illeszkedjen.

Az épület konyhájában továbbra is Móra Ferenc édesanyjának, a kenyérsütő asszonynak állítanak emléket, bemutatva a korabeli konyha eszközeit és a kenyérsütés mozzanatait. A kisebb szobában rendezik be az édesapa szűcsműhelyét, ahol Móra Márton kaszapadját és curholó nevű bőrkikészítő szerszámát is láthatják majd az érdeklődők. Az úgynevezett tisztaszoba pedig továbbra is Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus, Félegyháza díszpolgára életútját mutatja be – sorolta az igazgató.

Mint elmondta, az épület felújítása után a kertet és a kerítést is szeretnék rendbe tenni.

Ugyanakkor nagy szükség lenne egy fogadóépületre, látogatói mosdóra és eszköztárolóra is. Terveznek az udvarra egy kemencét és egy fedett színt, ahol akár rendezvényeket is tarthatnának. Ezeket szintén pályázati forrásból igyekszik megvalósítani a Kiskun Múzeum.

Minden évben megemlékezést tartanak Móra Ferenc szülőházánál
Fotó: Vajda Piroska

 

Közel ötven éve nyitott meg az emlékház

Mezősi Károly kutatómunkájának eredményeként 1955-ben derült ki, hogy Móra Ferenc nem a Daru utcában született, holott egész életében ezt hitte, hanem abban a nádfedeles kis házban, amely az íróról elnevezett utcában található. A kutatás szerint a Móra család nagyon rövid ideig, 1879–1880 között lakott ebben a bérelt hajlékban. Móra Márton és felesége 1878-ban vette meg a Daru utcai házrészt, de csak 1880 nyarán tudtak beköltözni. 1896-ban a házat eladták és átköltöztek a Hunyadi utcába. Móra Ferenc, a család nyolcadik gyermeke, a Daru utcai házban cseperedett fel, emlékei és történetei e ház és utca világához kötődtek. A felújított szülőházat 1972. február 8-án, Móra Ferenc halálának évfordulóján adták át. Az emlékházban látható kiállítást dr. Fazekas István múzeumigazgató irányításával 1979-ben, az író születésének 100. évfordulóján újították fel. Ezt követően 2012-ben ismét felújították a kiállítást, új, színes és információgazdag tablókat készítettek, most ezt korszerűsítik tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában