biztonság

2021.05.05. 06:55

Öreg, veszélyesnek ítélt fákat vizsgálnak Halason

Egy magyar fejlesztésű akusztikus tomográf készülékkel vizsgálják az öreg és veszélyesnek ítélt fákat Kiskunhalason a Halasi Városgazda Zrt. szakemberei ezekben a napokban. A műszeres vizsgálattal számos olyan információhoz jutnak, amelyek külső szemrevételezéssel nem állapítható meg.

Pozsgai Ákos

Greguss Viktor városi főkertész méri fel a nyárfa állapotát a műszerrel

Fotó: Pozsgai Ákos

A város belterületén sok öreg fa található, ezek közül azokat vetik alá a speciális vizsgálatnak, amelyek iskolák, óvodák, közintézmények, lakóépületek vagy olyan építmények közelében vannak, amelyekre esetleg veszélyt jelenthetnek.

– Bár egy fa állapotáról szemrevételezéssel is sokat meg lehet állapítani, a törzs belső részeiről csak közvetett jelekből tudnak következtetni a szakemberek – mondja Greguss Viktor városi főkertész, aki a Halasi Városgazda Zrt. munkatársaival közösen vizsgálja a magyar fejlesztésű Fakopp 3D műszerrel a fák belső állapotát.

– Az akusztikus ultrahangos tomográf műszerrel roncsolásmentes módon tudják a szakemberek felmérni a fatörzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebességének mérésén alapszik.

Az alapelv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között. Az így nyert információkat a műszer Bluetooth segítségével a számítógépnek küldi tovább, amely a különböző adatokat elemzi, rendszerezi és a szakemberek számára érthető táblázatokba, diagramokba rendezi

– magyarázta el a készülék működési elvét a kiskunhalasi szakember.

A műszeres vizsgálat során az adott fa törés- és dőlésbiztonságáról, a lombkorona esetleges hibáiról, a kártevőkről, a kórokozókról kapnak hasznos információkat a szakemberek, amiket összevetnek a vizuális, vagyis a szemrevételezés alapján tapasztaltakkal és ez alapján tesznek javaslatot az egyes fák esetén elvégzendő munkákra, a szükséges beavatkozásokra.

– A műszeres vizsgálat komoly segítséget nyújt abban, hogy a rossz helyen lévő, veszélyesnek vélt fákat meg lehessen menteni a kivágástól. Erre már több alkalommal volt példa Kiskunhalason is – mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy az egyébként indokolatlan fakivágás költségeit is meg lehet spórolni ilyenkor.

Az elmúlt napokban a városi főkertész a Szilády Áron Református Gimnázium udvarán, az iskola diákjaival közösen is végzett ilyen műszeres vizsgálatokat az ott álló két, közel százéves császárfákon, amelyek közül az egyik ma már nagyon rossz állapotban van. A diákok egy iskolai témahét keretében vettek részt a vizsgálatokon, amely során ők helyezték el a fák törzseire az érzékelőtüskéket.

Varga Judit, a gimnázium igazgatója egy kiáltványt fogalmazott meg iskolájuk nevében, amiben a fák védelmére kéri a halasiakat. Az intézmény két kiskunhalasi környezetvédő szervezettel együttműködve közös városi programot hirdetett, amely keretében az iskola területén lévő fákat és növényfajokat felmérik, egy virtuális térképen láthatóvá teszik, és erre kérik a többi iskolát is.

Greguss Viktor városi főkertész méri fel a nyárfa állapotát a műszerrel
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában