galériával / videóval

2021.05.28. 15:44

Megújult a félegyházi könyvtár gyermekbirodalma

Gyermeknap alkalmából vehették birtokba a gyerekek a Petőfi Sándor Városi Könyvtár megújult gyermekbirodalmát pénteken. Elsőként az ünnepélyes átadáson szereplő Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola tanulóit próbálhatták ki azt az olvasó kuckót, amelyet a megyében egyedüliként a félegyházi könyvtárban alakítottak ki.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A pénteki ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy több költöztetés után tizenhárom éve került jelenlegi helyére a gyermekkönyvtár, amely a Hattyúház felújításával párhuzamosan épült új épületszárnyban kapott otthont. A beruházás akkor nem tette lehetővé, hogy a gyermekkönyvtár is új bútorokkal legyen berendezve, ezért akkor a régieket újították meg. Régi álom valósult meg most a Nemzeti Kulturális Alap pályázatából: a korábbi tér nyitottabbá, átláthatóbbá, és harmonikusan berendezett bútorokkal vált gyermekbarátabbá.

Abonyi Szilvia a könyvtár új igazgatója a felújításról elmondta: a korszerűsítésére 4,2 millió forintot fordítottak. A Nemzeti Kulturális Alaptól 3,8 millió forint támogatást kaptak, amit a képviselőtestület hozzájárulásával az intézmény saját költségvetéséből 422 222 forint önerővel egészítettek ki. Ugyanakkor további közel 100 ezer forint segítséget kaptak az önkormányzattól, amit a tisztasági festésre fordítottak. A megújult gyermekbirodalom 72 új könyvtári polccal, 32 új székkel, 14 új asztallal és 2 úgynevezett kuckó polccal gyarapodott – sorolta az igazgató, aki köszönetet mondott kollégáinak is, akik jelentős részt vállaltak az átalakítási folyamatokban, hiszen több ezer kötetet válogattak át, azokat a polcokról le- és felpakolták, a régi polcokat szétszerelték és új helyükön az irodákban, raktárban, helyismereti gyűjteményben összeszerelték.

Ramháb Mária a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kurátora, a Könyvtári Szövetség elnöke az ünnepélyes átadáson elmondta, a félegyházi gyermekkönyvtár a megyében a századik, amelyet sikeresen felújítottak és az egyetlen, amelyben úgynevezett olvasó kuckókat alakítottak ki. Arra biztatta a fiatalokat, hogy minél többet járnak könyvtárba és használják ki a megújult gyermekbirodalom nyújtotta lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában