bács-kiskun

2021.05.30. 19:27

Megkezdik a fejlesztéseket a Csaj-tónál

A madárvilág bemutatását célzó fejlesztést kezdenek el a Csaj-tónál.

Horváth Péter

Forrás: knp.hu

Fotó: Daróczi Csaba

A madárvilág bemutatását célzó fejlesztés kezdődik a Csaj-tónál. A térség turisztikai vonzerejének növelésében fontos mérföldkő lesz a Csaj-tónál megvalósuló beruházás, hiszen a tórendszer páratlan madárvilágát eddig csak a madarászok ismerhették, de egy hajtánypálya kialakításával hamarosan mindenki számára látogatható lesz – tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI).

Mint közölték, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található csaj-tavi tórendszer mélyebb részein a hazánkon átvonuló liba- és récefajok ezrei táplálkoznak és pihennek vonulási időszakban, a sekélyebb részek pedig a gázló- és partimadaraknak nyújtanak tökéletes élőhelyet. A nádasokban hazánk gyakorlatilag összes gémféléje költ, de több száz pár dankasirály, szerecsensirály és néhány pár küszvágó csér is itt fészkel.

Fotó: Daróczi Csaba / knp.hu

A tó természeti környezete és páratlan madárvilága miatt indokolt a terület környezetbarát bemutatási célú fejlesztése. A meglévő vasúti pályarendszert kihasználva ezért egy lábbal hajtható hajtánypálya kialakítását tervezi a nemzeti park, amellyel élményszerűen lehet majd felfedezni a tavak élővilágát. Két ütemben épülne a hajtánypálya, először egy rövidebb, négy kilométeres kör, majd később egy hosszabb, hét kilométeres körpálya. A beruházáshoz a kormány 2021-ben 300, 2022-ben pedig további 548 millió forint többletforrást biztosít. A fejlesztések első üteme várhatóan 2022 tavaszára készül el.

Fotó: Daróczi Csaba / knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában