telepítési program

2021.05.07. 11:31

Fásítással kötik meg a homokot az Alföldön

Az országban jelentős erdőtelepítés történik ezekben a hónapokban, 25 ezer hektárnyi növényt ültetnek el. A 10 ezer lélekszámnál kisebb települések Településfásítási Program keretében facsemetékkel gazdagodtak. Csütörtökön, Bócsán 30 kis fa került földbe.

Barta Zsolt

Az első fát az evangélikus templom kertjében ültették el

Fotó: Barta Zsolt

Közös munka hozott össze csütörtökön egy kormánypolitikust, egy polgármestert, egy megyei közgyűlési tagot, egy lelkészt és egy erdészeti igazgatót. Bócsán csütörtök délelőtt 30 fát ültettek el, ebből a felsorolt személyek egy fát helyeztek el, a közelmúltban épített evangélikus templom kertjében. A többi növény megfelelő helyre kerülését már egy szakavatott csapat végezte.

Bócsa, akárcsak sok száz hazai kis település, szintén benevezett a Településfásítási Programba, és 10 közönséges nyírt, 8 amerikai hársat és 12 platánfát nyert. Ebből 16-ot az evangélikus templom kertjében, a többit a játszótéren ültettek el. Ünnepséget is rendeztek ennek a tiszteletére, amelyen Szőke-Tóth Mihály polgármester ecsetelte a falu környezettudatos fejlődését. Lenkei Róbert, a megyei közgyűlés tagja átvéve a szót a klímavédelem fontosságát hangsúlyozta, majd a kormány egyik tagja következett.

Egyszerre nyer az ember, a közösség és a természet

– Sikeres a magyar kormány településfásítási programja, mert olyan közösségkovácsoló projekt fut, amelyben közel ötszáz település szépítette, gyarapította a környezetét. A kiskunsági homokon ez különösen nagy kihívás – ezt dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondta. Majd rátért arra, hogy a jövőben olyan vidékfejlesztési programokat indítanak, amelyek a mezőgazdaságból élőket teszik nyertessé.

Fejlesztéseket, környezettudatos beruházásokat finanszíroz a kormány úgy, hogy egyszerre legyen nyertese az ember, a közösség és a természet. Megemlítette, hogy az országos fásítási program keretében 25 ezer hektárnyi erdőtelepítésbe fogtak a gazdálkodók. Az Alföldön történelmi okok miatt is fásítani kell. A Trianoni béke következtében az erdők 85 százalékát vesztette el az ország. Emellett a térségben meg is kell kötni a homokot. De nem csak kint a határban, hanem a településeken is fásítani kell.

Újabb 24 ezer csemetére lehet pályázni

Bács-Kiskun 21 másik településén is indult ültetési program. Az államtitkár kiemelte, hogy a következő hónapban újabb egymilliárd forintot szánnak fatelepítésre a projekt folytatása keretében. Az eddig elültetett 12 ezer mellé 24 ezer újabb csemetére lehet majd pályázni.

A beszédeket ünnepségzáró áldás követte, amelyet László Lajos evangélikus lelkész mondott el. A rendezvényen az erdész szakmát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója, Sulyok Ferenc képviselte. A program utolsó eseménye a fák elültetése volt. Az első növényt dr. Feldman Zsolt, Szőke Tóth Mihály, Lenkei Róbert, László Lajos és Sulyok Ferenc ültette el.

Az első fát az evangélikus templom kertjében ültették el
Fotó: Barta Zsolt

Jobb lehet az idei a tavalyi évnél

– Bár jelentős fagy ijesztett ránk nem oly rég, de talán eddig jobban alakult a mezőgazdasági év a termelők számára, mint tavaly – nyilatkozta hírportálunknak dr. Feldman Zsolt államtitkár. – A 2020-as év rendkívül nehéz volt. Tavaszi szárazság, tavaszi fagyok és sok viharos nap sújtotta a mezőgazdaságot. Ez kihatással volt a termés mennyiségére és a minőségére is. Az idei esztendő is egy száraz időszakkal indult. Az áprilisban lehullott csapadék azonban javított a helyzeten, így bár csúszva, de a gazdálkodók biztonsággal elvetettek. Ahhoz, hogy a szántóföldi növények kiegyensúlyozottan fejlődjenek, mindenképpen szükség van csapadékra a következő hetekben. A fagy sajnos érintett bennünket áprilisban. A hideg a kajszi- és az őszibarackokat tönkretette, illetve a korai meggyet is. A károk mértékét csökkentette az, hogy más gyümölcsöket termő növények a hűvös idő miatt lassabban fejlődtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában