jubileum

2021.04.24. 17:57

A százéves birkózó szövetséget ünnepelték Baján

A Magyar Birkózó Szövetség százéves jubileuma alkal­mából idén felkeresik a Magyar­országon működő közel száz birkózóklubot. Az első rendezvényt Baján tartották meg, ahol díjakat is átadtak.

Márton Anna

A bajai városháza dísztermében adták át a díjakat

Fotó: Márton Anna

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) százéves évfordulója alkalmából április 21-én, szerdán délelőtt a bajai városháza dísztermében díjazták a kimagasló sportolókat és azok támogatóit.

A rendezvényen Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Rónyai Zoltán elnökségi tag díjakat, elismerő oklevelet adott át a város jelenlegi vezetőjének, Nyirati Klára polgármesternek, valamint Horváth Gábornak, a Mogyi Bajai Birkózó Club (MBBC) volt elnökének, aki 10 évig volt vezetője a klubnak, de a mai napig segíti a munkálatokat. Díjazták a klub kimagasló eredményeket elért sportolóit: Borsos Bálintot, aki 2018-ban megszerezte a bajai birkózás első világbajnoki érmét, Püspöki Patrikot, két világbajnoki cím tulajdonosát, továbbá Jagicza Andort, aki kadett kategóriában negyedik helyezést ért el a 2016-os strandbirkózó-­világbajnokságon. Díjat és a szövetség jubileumi zászlaját vehette át Bacsa Pétertől Szőke István, az MBBC elnöke.

Elis­merésben részesült Jagicza László vezetőedző és Kenyeres Zoltán, a Mogyi Kft. tulajdonosa.

Bacsa Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a jubileumi ünnepség első állomásaként azért választották Baját, mert itt nagy dolgok történtek az elmúlt években a birkózásban, valamint nagy örömmel értesültek arról, hogy a városban egy nagyon komoly beruházás vette kezdetét, aminek köszönhetően a Mogyi Bajai Birkózó Klub minden igényt kielégítő sportkomplexumba fog beköltözni hamarosan. Az alelnök visszaemlékezett a Magyar Birkózó Szövetség múltjára és a sportág biztató jövőjéről is szót ejtett.

– Az, hogy a szövetség 100 éves, nem azt jelenti, hogy akkor kezdtek birkózni Magyarországon, hiszen Weisz Richárd már 1908-ban a londoni olimpián megszerezte a magyar birkózósport első aranyérmét. Írásos bizonyítékok is vannak arra, hogy itt, Baján is már az 1900-as évek elején nagy birkózóélet volt. A magyar birkózás legnagyobb büszkesége, hogy a modern olimpiák történetében 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet szereztünk ez idáig. Az olimpiai sportágak között a vívás, az úszás és a kajak-kenu szerzett több érmet a birkózóknál. Reméljük, hogy ez a szám az idei tokiói olimpián még tovább emelkedik – mondta Bacsa Péter ünnepi beszédében.

A jubileum alkalmából idén felkeresik a Magyarországon működő közel 100 birkózóklubot és köszönetet mondanak a település vezetőinek, támogatóknak pártállástól függetlenül.

– Mindenhova elmegyünk, és megköszönjük a város vezetőinek, támogatóknak, szponzoroknak, edzőknek és a versenyzőknek azt, hogy mellettünk álltak és hozzátettek akár egy legkisebb kockát is ahhoz, hogy a magyar birkózás ilyen sikeres 100 évet zárt – mondta Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, kiemelt nemzetközi bíró, a tokiói olimpia versenyigazgatója.

A bajai városháza dísztermében adták át a díjakat
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában