tavasz

2021.03.24. 12:08

Megérkeztek az első fehér gólyák Bácsalmásra

Bácsalmásra a megszokottól néhány nappal később, a csillagászati tavasz első napjaiban érkezett meg az első fehér gólya.

Juhász Jenő

Fotó: Juhász Jenő

Tamás Ádám természetvédelmi őr érdeklődésünkre elmondta, hogy a fehér gólya afrikai telelőterületeiről általában március-április folyamán érkezik vissza hazánkba, majd ezt követően kezd költésbe. Március elején néhány helyről jeleztek gólya megfigyeléseket térségünkben is.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósághoz beérkezett információk alapján a legelső madár Katymárra érkezett meg március elsején. Azóta már Baján, Madarason és Érsekcsanádon is jeleztek fészken megpihenő, vagy gyepeken táplálkozó madarakat.

Az idei évben úgy tűnik, hogy semmilyen látványos késés nem tapasztalható az első madarak felbukkanásának időpontját tekintve, de mint minden évben, az időjárási körülményektől függően, várhatóan több hullámban fognak beáramlani a madarak a Kárpát-medencébe.

Tavaly egy megkésett bácsalmási gólya pár csupán május első napjaiban kezdett fészeképítésbe és fiókáik augusztus 30-án hagyták el a fészket. Észak-Bácska fehér gólya állománya a tavalyi felmérések szerint mintegy 40-45 párra tehető, enyhén csökkenő tendenciát mutat.

Fehér gólya a bácsalmási Dugonics utcai fészekben
Fotó: Juhász Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában