zöldítés

2021.03.24. 07:42

Facsemetéket osztottak Baján

1300 db csemetét és cserjét osztottak Baján a napokban.

Rab Rita

Görgei-Reiner Rita (jobbra), az alapítvány képviselője

Fotó: Rab Rita

Kétéves, 30–60 centiméter magas, szabad gyökeres erdészeti facsemetéket és cserjéket ajándékoztak a jelentkezőknek Baján, a 10 millió Fa Alapítvány támogatásával. A városi klímát is tűrő fajokat múlt hétvége óta lehetett foglalni.

– A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel kerültek fókuszba az egyéni, kis egyedszámú ültetések, így alapítványunk támogatásával 2 éves, 30–60 cm magas, szabad gyökeres erdészeti facsemetéket és cserjéket ajándékoztunk. A rendelés csak annyi kötelezettséggel járt, hogy a szabad gyökeres csemetéket átvétel után a lehető legrövidebb időn belül el kell ültetni – ismertette Görgei-Reiner Rita, a 10 millió Fa Baja közösség képviselője.

Március 19-től lehetett jelentkezni a készlet erejéig. Az igénylőkkel a megadott elérhetőségeken vették fel a kapcsolatot, egyeztetve az átvétel módját, időpontját.

– Az előre összekészített és csomagolt növényeket névre szólóan, címkézve vehették át a jelentkezők, közel

1300 db csemetét és cserjét adtunk át magánszemélyeknek.

Két bajai lovarda ajánlotta fel területét a fásításra, továbbá a bajai jelentkezőkön túl jutott csemete négy közeli településen élő családnak is. Az alapítvány részéről a faültetés – mint alaptevékenységének megvalósítása – nem minősül rendezvénynek, így a mostani pandémiás szabályok betartása mellett megvalósítható. Így a sikeres csemeteosztás akciója után figyelmünk a március 27-i ültetésünk felé fordul, a Baja város közigazgatásához tartozó Mátéházapuszta bekötőútjának hiányzó fáit fogjuk pótolni, úgynevezett „zöld falat” ültetünk. Az alkalomra várjuk önkéntesek jelentkezését, a részletekről a Facebookon, a 10 millió Fa Baja közösség nyilvános csoportjában lehet tájékozódni – tette hozzá a képviselő.

A 10 millió Fa országos közösség, amelyet Bojár Iván András alapított 2019 nyarán. Folyamatosan növekvő számú helyen, kisvárosban, falun, megyeszékhelyeken, fővárosi kerületekben működnek helyi közösségeik, amelyek előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését, erdők telepítését. A kezdeményezéshez csatlakozott Baja is, így alakult meg tavaly tavasszal a 10 millió Fa Baja közösség, amely számos fát ültetett el. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően bekerültek az országos közösség legtöbb elültetett fát felmutatni tudó csoportjainak sorába.

Görgei-Reiner Rita (jobbra), az alapítvány képviselője
Fotó: Rab Rita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában