kampány

2021.03.22. 17:58

Dohányzásellenes hónapot indított a kalocsai Octopus Egyesület

Az újra nagymértékben emelkedő cigarettaárak apropóján indított dohányzásellenes kampányt a kalocsai Octopus Egyesület – a kreatív életjobbításért. A szervezet ezzel megalapította első önsegítő csoportját, amelyet idővel több is követ, egy-egy szenvedélybetegségre vagy társadalmi problémára fókuszálva.

Gábor János

Nemcsak káros, de egyre drágább is a dohányzás

Forrás: Illusztráció

Fotó: Gábor János

– Szeretnénk minél több embernek segítséget nyújtani abban, hogy ha megszületett a fejében az elhatározás, akkor meg tudjon szabadulni a káros szenvedélyétől, és fenn is tudja tartani ezt az állapotot – mondta Zsáki Viktor, az egyesület egyik alapítója.

– Nagyon szerettünk volna fizikai jelenléttel elindulni, de erre még mindig nincs lehetőség, úgyhogy egyelőre online találkozó csoportokat hozunk létre. Minden pénteken 18 órakor tartunk egy ingyenesen elérhető előadást a Facebook-oldalunkon, ehhez bárki csatlakozhat – mondta, hozzátéve, hogy bár biztosítanak szakmai vezetőt az online foglalkozásokon (a szervezet alapítói között Bagó István addiktológiai konzultáns is ott van), nem kioktatni akarják az embereket, hanem terepet adni nekik a tapasztalatcserére.

A csoportokba a függőkön kívül mentorokat várnak, tehát olyan személyeket, akik valamilyen hatékony módszerrel tették le a cigarettát. Zsáki Viktor szerint nagyon sokféle körülmény motiválhat valakit arra, hogy abbahagyja a dohányzást, és ezeket, illetve a célravezető megoldásokat érdemes a függők elé tárni. A stratégia hasonló, mint a drog vagy alkohol miatt csoportfoglalkozásokra járó személyek esetében:

személyes történetekkel és sikerekkel terelik egymást a leszokás felé, amelyre az egészségmegőrzés mellett az egyre növekvő anyagi teher sarkallja a dohányosokat.

Az egyesületvezető úgy véli, ha másért nem, az április 1-jétől várható újabb áremelkedés miatt biztosan sokak fejében fordul meg, hogy leteszik a cigarettát. A csomagonként nagyjából 130 forintban realizálódó adóemelés átlagosan 1700 forintra növeli a dobozonkénti árat, vagyis egy közepesen erős függőséggel rendelkező dohányzó személy már havi ötvenezer forint feletti összeget költhet majd a szenvedélyére.

Nemcsak káros, de egyre drágább is a dohányzás
Fotó: Gábor János / Illusztráció

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában