baja

2021.03.27. 07:00

Digitális világ jön a vízgazdálkodásban is

Az öntözéstechnikai konferenciát a járványhelyzetre való tekintettel online tartották meg a napokban.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar vízvilágnapi rendezvénysorozatának első elemeként öntözéstechnikai konferenciát szerveztek, melynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt. A rendezvényt a járványügyi helyzetre való tekintettel az online térben tartották meg, 260 fő részvételével.

A Magyar Öntözési Egyesület, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztálya és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara közös szervezésű programja a mezőgazdasági öntözésre és az öntözéses gazdálkodásra helyezte a hangsúlyt. Az aktuális állapotról és a lehetőségekről tájékoztatták az érintetteket. Dr. Szinay Attila államtitkár dr. Nagy István agrárminiszter nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Dr. Bíró Tibor köszöntőjében néhány gondolat erejéig a víz világnapjára irányította a figyelmet, melynek kapcsán egy állandó aktualitást élvező téma, az öntözés került napirendre. Mint mondta, nagyon sok intézkedés történt, mely az öntözéses gazdálkodást ösztönzi, ahhoz azonban, hogy az öntözési területek mérete jelentősen növekedjen, struktúraváltás szükséges az agrárágazatban.

A víztudományi kar dékánja, aki egyben a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági és Vízgazdálkodási Szakosztályának elnöke, Öntözésfejlesztés a digitalizáció útján címmel tartott előadást. Dr. Bíró Tibor hangsúlyozta, hogy a hazai vízgazdálkodás digitalizációja már elkezdődött. Ennek kapcsán kiemelte az aszálymonitoringot, az adatbázisok strukturálását, a vízrajzi fejlesztéseket, a Tisza-­völgyi üzemirányítást és a precíziós öntözést is.

A célkitűzések között említette a digitális vízkészlet-gazdálkodás, a precíziós vízszétosztás, a precíziós víz­átemelések, valamint a digitális vízkormányzás meg­valósítását.

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a konferencia. A résztvevők kötetlen beszélgetés formájában tanácskoztak az öntözés magyarországi helyzetéről, annak jövőjéről és a megoldandó feladatokról.

Dr. Bíró Tibor, a víztudományi kar dékánja is előadott
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában