geotermikus rendszer

2021.03.17. 06:55

A világon is egyedülálló hőerőmű épült Kiskunhalason

A száz százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak.

Tapodi Kálmán

Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő fűtőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei Kiskunhalason – közölte Gáti Mátyás, a cég ügyvezetője.

Gáti Mátyás elmondta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű mini fűtőmű

20–30 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.

– A kft. által négy év alatt kifejlesztett „WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú” technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás az átlagos 1,5–2 milliárd forintos költség mintegy 10 százalékából megvalósítható. A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott hasonló rendszerekkel, eddig eredmény nélkül – mondta el a cégvezető a távirati irodának.

A száz százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem kilencezer fel nem számolt potenciális mélykút van,

ezek egy része alkalmas e technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája

– jegyezte meg Gáti Mátyás.

Tájékoztatása szerint az MS Energy Solutions Kft. mérnöki szolgáltató és tanácsadó iroda az elmúlt években számos K+F projekten dolgozott, például kifejlesztettek egy eszközt a talajban lévő levegő radonkoncentrációjának mérésére, amivel kimutatható az is, hogy valahol van-e a talajban szennyezés, és az merre halad, vagy akár szénhidrogén, ami olaj- és gázkutatásoknál fontos.

– A geotermikus fűtőmű a cégünk eddigi legátütőbb fejlesztése, ami a világon egyedülálló. Minthogy négy évünkbe telt a fejlesztés, ezért azt gondoljuk, hogy van annyi piaci előnyünk, hogy azok, akik utánunk jönnek majd, inkább tőlünk kérnek segítséget – fogalmazott az ügy­vezető.

A kiskunhalasi geotermikus fűtőmű kútja. Információink szerint még nem dőlt el, hogy hol hasznosítják majd a földből nyert energiát
Fotó: Pozsgai Ákos

Az üzleti tervük szerint vagy kulcsrakészen adják át a hőközpontot a piaci szereplőnek vagy vállalják a technológia telepítését, és a megrendelő a hőszolgáltatásért fizet versenyképes piaci árat.

A cég, amelyben heten dolgoznak, a tavalyi nehézségek ellenére 84 millió forint árbevételt ért el, minimális veszteség mellett. Több beszerzésük három-hat hónapot csúszott, ami rendkívüli terhet jelentett a cégnek – mondta az ügyvezető, aki az idén jobb évre számít.

Mik azok a meddő mélyfúrások?

A szénhidrogén-kutatás szükséges és természetes velejárói a meddő, vagy termelésből kivont használaton kívüli kutak. Felszámolásuk a WeHEAT- és ehhez hasonló technológiák használatával nemcsak elkerülhető, de a mélyfúrásban kialakított új típusú energiatermelés újabb évtizedekre adhat funkciót a kutaknak, biztosítva a további profittermelés lehetőségét, és elkerülve a kútfelszámolás és tájrendezés jelentős költségét. A WeHEAT-rendszerekkel olyan új hőtermelési módot választhatnak, amely elsősorban nagy alapterületű és nagy energiaigényű épületek fűtésére alkalmazható úgy, hogy a hőtermelés egy környezetbarát, szén-dioxid-kibocsátással nem járó zöldenergia, amely a fosszilis tüzelő­anyagokkal történő fűtést kiváltó megoldás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában