bács-kiskun

2021.03.28. 06:55

A szakemberek szerint tavasszal is ajánlott az autók átvizsgálása

A szezonális felkészítés sok autósnál csak a nyári-, illetve téligumiabroncsok cseréjét jelenti. A szakemberek azonban azt javasolják az üzembentartóknak, hogy évente legalább kétszer alaposan vizsgáltassák át a járműveiket. Az autók tavaszi ellenőrzése azért is fontos, mert a sózás miatti lerakódások komoly problémákat okozhatnak.

Tapodi Kálmán

Nyerges Péter javasolja a futóművek alapos átvizsgálását is

Fotó: Tapodi Kálmán

A köztudatban leginkább az él, hogy milyen fontos a járművek téli felkészítése, holott az autók műszaki állapota minden évszakban fontos – nyilatkozta Nyerges Péter, a Majsa-Autó Kft. műhelyfőnöke.

Tavasszal a futómű átvizsgálása és a gumialkatrészek ellenőrzése az első feladat, de a hőmérséklet emelkedésével a téligumiabroncsok cseréje is lassan időszerűvé válik.

– Ha tartósan 7 Celsius-fok felett marad a hőmérséklet, akkor javasolt a nyárigumiabroncsok felszereltetése, de most még mérlegelni kell, hogy elvégeztessük-e a cserét. Át kell gondolni azt is, hogy akarunk-e valamelyik szomszédos országba menni, ahol még téliesebb az időjárás, mert még kellemetlenségek is előfordulhatnak, ha nyárigumikkal vágunk neki az útnak. Nálunk is vannak még éjszakai mínuszok, így hiába van már nappal jobb idő, ha valaki hajnalban indul, az még párásabb időre, nyálkásabb útszakaszokra számíthat. Az ilyen esetekben érdemes odázni a téli-nyári abroncsok cseréjét – vélekedett a szakember.

– Ha a gumiabroncs profilmélysége négy milliméternél kisebb, vagy az abroncs életkora meghaladta az öt évet, akkor cserélni kellene a szabályok szerint, de az a tapasztalatunk, hogy ezeket nem nagyon tartják be az emberek – tette hozzá Nyerges Péter, aki a tavaszi alvázmosás fontosságára is felhívta a figyelmet.

– A téli időszakban általában nem mossák le a tulajdonosok a járműveiket, mert úgyis sár és latyak van. Habár ezen a télen nem nagyon volt hó, az utakat így is karbantartották, sózták. A só a legeldugottabb helyekre is le tud rakódni, miközben károsítja az alvázat és a lemezeket. Mindezek miatt érdemes egy alapos lemosást végezni és átmosatni még a motorteret is, hiszen az ott lerakódott só „megeszi” az alkatrészeket – tanácsolta a műhelyvezető, aki hozzátette: a járművek teljes átvizsgálása ajánlott tavasszal is.

Télen a kátyúk száma gyarapodik és a kisebb-nagyobb aszfalthibák igencsak próbára teszik a futóművet, ami sérülhet és elállítódhat, de erőteljesebben kopnak ilyenkor a gumik is.

– A teljes átvizsgálás során a szakembereink a futómű mellett ellenőrzik a lengéscsillapítókat, a féket, szíjakat, vízcsöveket, illetve a gumi­alkatrészeket is átnézik, szükség esetén az olajcserét is elvégzik. Javasolt a pollenszűrők cseréje és a klímarendszer rendszeres takarítása is – sorolta Nyerges Péter.

Az ablaktörlőket sem kíméli a tél

A hidegebb időben az ablaktörlő lapátok gyakran odafagynak a szélvédőre, és a jég miatt töredezhetnek a lapátok gumijai, ezért érdemes azokat is ellenőrizni. Ajánlott az alkoholtartalmú téli ablakmosó folyadékot is nyárira cserélni, lehetőleg olyanra, amiben bogár­oldó adalék is van. A fagyálló folyadék cseréje pedig kétévente

javasolt, mert annak is van szavatossági ideje.

Nyerges Péter javasolja a futóművek alapos átvizsgálását is
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában