környezetvédelem

2021.02.19. 13:57

Online túratérképet készített a kiskunhalasi egyesület

Egy hete tette közzé a Kiskunhalas és környékének épített és természeti látnivalóit megjelenítő online térképes adatbázist a halasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület a honlapján. Az átlagosan 9–12 kilométeres túraútvonalak a térség gazdag élővilágát tárják a túrázók elé, a biztonságos barangolást biztosítva.

Mester-Horváth Nikolett

Fodor Imre túravezető, egyesületi tag mutatja, hogy miként használható az online térkép

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület évek óta szervez túrákat, szabadidős programokat Kiskunhalas térségében és az ország egész területén. Tavaly több mint kilencszáz fő vett részt túráikon.

– Tapasztaljuk, hogy az utóbbi években egyre többen barangolnak egyénileg és családosan is.

Nekik is szerettünk volna egy hasznos gyűjteményt szerkeszteni. Emellett pár hete egyesületünk felkérést kapott a kiskunhalasi önkormányzattól, hogy készítsünk egy gyűjtőtérképet a kistérségi látnivalókról, értékekről – tudtuk meg Fodor Imre túravezetőtől, egyesületi tagtól.

Hosszú tervezgetés után a térkép alapja végül a Google-alkalmazás lett. A térképet mindig a legfrissebb állapotában találják a felhasználók. Útvonaltervezéssel lehet eljutni a helyszínekre, amelyek közül többhöz tudtak az egyesületi tagok leírásokat, fotókat és hivatkozásokat is tenni. A térképet le lehet tölteni mobiltelefonra, táblagépre, beágyazható más honlapra, sőt, még hozzá lehet fűzni saját helyszíneket is.

– Természetvédelmi oltalom alatt álló fajok esetén pontos koordinátákat biztonsági okokból nem hozunk nyilvánosságra. A túraleírásoknál megemlítjük, hogy mely évszakban mely fajokra érdemes figyelni, de a látványosabb eseményekre, például a kora tavasszal esedékes tarka sáfrány, vagy a szeptember végi homoki kikerics tömeges virágzására leginkább szervezett keretek között, az egyesület rendszeresen vezetett túráin tudunk lehetőséges biztosítani – mondta Fodor Imre.

A térképes adatbázis elkészítéséhez az egyesületi tagok a helyi múzeumok, kiállítóhelyek adattárát használták, amit a saját terepbejárásaik alkalmával felderített érdekes pontokkal, látnivalókkal egészítettek ki.

– A térkép szinte mindennap újabb információkkal frissül.

Folyamatosan bővítjük a látnivalókat, és arra kérünk mindenkit, hogyha olyan természeti vagy épített értékről tud, amit még nem rögzítettünk, úgy küldje el egyesületünknek az adatokat, fotókat. Szeretnénk, ha a térképet mindenki a sajátjának érezni – hangsúlyozta a túravezető.

Kiemelte továbbá, az útvonalak kijelölése során törekedtek arra, hogy bemutassák a térség gazdag élővilágot rejtő természetvédelmi területeit is, így azok többnyire homokbuckák között, szikes legelők vagy épp vizes élőhelyek mellett húzódó földutakon haladnak. Fontosnak tartják megemlíteni: a magántulajdon és a természeti értékek védelme érdekében arra kérnek mindenkit, hogy a földutakról ne térjenek le.

A túrautak kezdő- és végpontjai megközelíthetőek tömegközlekedéssel, így akár nagyobb csoportok, családok is könnyen eljuthatnak oda. Átlagosan 9–12 km hosszúak és elég könnyű terepen vezetnek.

– Az utakat folyamatosan bővítjük, hétfőn töltöttük fel a pirtói buckatúra útvonalát is. Érdemes követni a térképet és a honlapunkon megjelenő túraajánlatokat is. Szeretnénk, hogy a túrázáshoz, gyalogláshoz kedvet kapó emberek biztonságban tudjanak barangolni a környéken. Ebben segít ez a térkép – mondta Fodor Imre.

Fodor Imre túravezető, egyesületi tag mutatja, hogy miként használható az online térkép
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Felfestik a túraútvonalakat

Az online térképes adatbázis létrehozása mellett a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület öt éve célul tűzte ki, hogy a kistérségben jelzett turistautakat hoz létre az érintett önkormányzatokkal karöltve. A főbb útvonalak már megvannak: Pirtó, Kiskunhalas, Balotaszállás, Kunfehértó, Kiskunhalas és Harkakötöny településeket összekötve. Fodor Imre pedig arról tájékoztatott, hogy a túrautak felfestése a közeljövőben megvalósul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában