Kecskemét

2021.02.23. 11:30

Gyors és hatékony fellépést ígér a bűnözőkkel szemben Göblyös Péter

Új vezetője van a Kecskeméti Járási Ügyészségnek. Dr. Göblyös Péter Ceglédről tér vissza, és ezt Kossuth városában, de Abonyban is igazán sajnálják, hiszen ottléte alatt a bűncselekmények száma jó a negyedére csökkent, a felderítési mutató pedig 16 százalékról 75-re ugrott. Egy ceglédi rendőri vezető úgy búcsúzott tőle: számukra ő testesítette meg a nagybetűs ügyészt.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Dr. Göblyös Péter a Kunszentmiklósi Városi Ügyészségen kezdte pályafutását, innen a megyei ügyészségi nyomozóhivatalhoz került, majd egy évvel később áthelyezték a kecskeméti ügyészséghez. Itt főként rablásokkal, garázdaságokkal, testi sértésekkel foglalkozott. 2012 szeptemberében aztán pályázat útján Cegléden folytatta – és ezt a „kitérőjét” érdemes részletesebben bemutatni, ugyanis szinte mindent elárul vezetői képességeiről és hivatásához való hozzáállásáról.

Nem kis kihívást vállalta feladattal

Kilenc évvel ezelőtt talán maga sem tudta, mekkora fába vágta a fejszéjét. Cegléd és környéke – főleg Abony – ugyanis abban az időszakban igencsak nehéz terepnek számított. 2011 áprilisában például békés demonstrációt tartottak az abonyiak Cegléden, az ellen tiltakozva, hogy a városi ügyészség nem tartotta indokoltnak előzetesbe helyezni egy helyi bűnbanda tagjait, akik napi szinten követtek el lopásokat, betöréseket, és attól sem riadtak vissza, hogy házilag gyártott vastüskéket szórjanak az őket üldöző rendőrautó elé. A petíciót több százan írták alá, és felhívták a megyei főügyész figyelmét, hogy Abony lakossága félti az anyagi javait, életét, saját és hozzátartozói testi épségét, a város lakói „rettegnek a feljelentés és a tanúskodás utáni bosszútól”.

Évente ezer bűncselekmény történt akkortájt a 14 ezres kisvárosban, a körzetben ötezer, a felderítési mutató pedig 16 százalék körül volt.

2012 augusztusában Cegléden a helyzet szinte robbanásig feszült, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai, szimpatizánsai, valamint a helyi romák közötti összecsapásokat csak hatalmas rendőri felvonulással lehetett megakadályozni. Innen indult dr. Göblyös Péter tevékenysége…

– Igen, mondhatni, hogy nem sejtettem, mi vár rám. Volt, aki drukkolt, más azzal nyugtatott, hogy innen már csak felfelé vezethet az út… Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy Ceglédre való pályázásomnál rendkívül nagy szerepe volt dr. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korábbi főügyész-helyettese, 2011-től Pest megyei főügyész személyének. Hasonló a hitvallásunk: időszerűen, törvényesen, eredményesen megoldani az ügyeket, partnerként és nem feljebbvalóként kezelve a beosztottakat. Rendkívül hálás vagyok a támogatásáért, és azért, hogy bízott bennem, biztatott, hogy képes vagyok ennek a helyzetnek a megoldására – mondja Göblyös Péter.

Felpörgették az ügyeket, többször kattant a bilincs

Rögtön az első, ceglédi hetén történt, hogy két fiatal férfi megverte a postást és a rá vigyázó polgárőrt is, mert nem ők kapták meg először a családi pótlékot.

– Nincs mit szépíteni, akkoriban ott tényleg elszabadult a pokol. Bizonyos emberek azt hitték, azt tehetnek, amit akarnak, mert nem lép fel velük szemben a rendőrség, vagy legfeljebb csak beidézik, meghallgatják őket, őrizetbe, pláne előzetes letartóztatásba nem kerülnek. Lényegében nem voltak kényszerintézkedések, pedig fogda is rendelkezésre állt – folytatja Göblyös Péter.

Kecskeméten ő viszont nagy munkatempóban szocializálódott. Nem tagadja: órák hosszat ülni az asztalnál az akták fölött nem az erőssége, viszont „azonnali reagálású erő”: képes gyors és megalapozott döntéseket hozni, úgy felpörgetni az eseményeket, hogy beleférjenek a határidőkbe. Ha kellett, maga is kivette a részét az aprómunkából, segített a kollégáknak, ugyanis véleménye szerint rendkívül fontos a személyes példamutatás. Ráadásul

a rendőrökre is inspirálóan hat, mikor azt látják, hogy az ügyész is keményen odateszi magát.

Göblyös Péter szerint a problémákat Cegléden az is okozhatta, hogy az ügyészség és rendőrség között nem volt igazi szoros együttműködés. Vezetőként az összhangot próbálta megteremteni, emellett többször vett részt lakossági fórumokon. Tudta, hogy az embereket leginkább a vagyon elleni bűncselekmények irritálják, hiába csak pár ezer vagy tízezer forint kárt okoz egy lopás – elkötnek egy biciklit, letörik a kukoricát –, mégis a magántulajdon szentsége ellen követnek el támadást.

Dr. Göblyös Péter vezetése alatt hatalmas sikereket ért el a ceglédi ügyészség
Fotó: Hraskó István

– Próbáltuk az ügyeket meggyorsítani, természetesen a törvényességet, szakszerűséget, megalapozottságot szem előtt tartva, hogy a nagyobb nyomozásokra több energia maradjon. „Gondolatébresztőként” először jöttek az őrizetbevételek, előzetes letartóztatások. A vasútállomásnál rengeteg kerékpárt elloptak, mondtam a rendőr kollégáknak, üljenek oda a közelbe, és távcsővel figyeljenek.

Tettenérés lett a vége, egy négyfős bandát sikerült lekapcsolni. Komoly gondot okoztak még az erőszakos bűncselekmények. Ha egy bolti eladó a tolvajtól megpróbálta visszavenni az ellopott árut, de a tettes ezt nem hagyta, és testi erejét is használta, az Kecskeméten már rablásnak minősült, több­éves szabadságvesztéssel. Harminc kilométerrel odébb, Cegléden viszont legfeljebb csak lopás volt, néha az sem. Ezen a hozzáálláson is változtatni kellett. 2012 decemberében Török Csaba rendőr alezredes lett a kapitányság vezetője, vele közösen harcoltunk a célokért. Bevallom, elégedettséggel töltött el, mikor egy alkalommal a bíróság előtt füleltem, mit beszélnek az utcán várakozók, egy vádlott hozzátartozói és azt hallottam, hogy „baj van, már nem úgy mennek a dolgok, mint korábban” – mosolyodik el Göblyös Péter.

Kellenek a helyszíni tapasztalatok

Úgy véli, ezek a kezdeti határozott lépések sokat segítettek a beilleszkedésében. Ügyész kollégái és a rendőrség munkatársai is megbíztak benne, jó kapcsolatok alakultak ki, sem szóban, sem írásban nem kellett utasítania a zsarukat. Az is alapelve volt, hogy az ügyészek rendszeresen vegyenek részt a helyszíni cselekményekben, házkutatásokon, vagy akár a sértett meghallgatásán, így egy saját személyes benyomásuk is kialakul. És sokat is tanulhatnak a tapasztalt nyomozóktól, hiszen bármilyen furcsa, az ügyészek úgy kezdik el hivatásukat, hogy például a kihallgatás technikájáról gyakorlatilag nem rendelkeznek ismerettel, a fineszes bűnözők sarokba szorításához viszont tudni kell jól kérdezni.

– Okosan kell dolgoznunk, mert a rendőrség és az ügyészség erőforrásai is végesek.

Kényesen ügyelek arra, hogy ok nélküli, később semmire sem felhasználható bizonyításokat, szakértői véleményeket ne vegyünk fel, mert ezek rengeteg munkaórát vesznek igénybe, fölöslegesen. A társszervek, nyomozóhatóságok is hálásak, ha nem dolgoznak hiába. Nem akarok demagóg lenni, de költségvetési szervként kutya kötelességünk, hogy a befizetett adóforintokat jól használjuk fel. A vagyonvisszaszerzési eljárás hangsúlyossá tétele remek döntés volt, a 21. század eddigi legnagyobb vívmánya a büntetőeljárásokban. Ha csak van rá lehetőség, igyekszünk vele élni. Sok gyanúsítottat, vádlottat nem is az érdekel igazán, hogy két vagy három évet kap-e, hanem ha látja a drága autóját trélerre tenni, elkobozni – jelenti ki Göblyös Péter.

„Életre szóló élmény volt!” – így búcsúztak tőle

Idővel jöttek az eredmények. A számok sokatmondóak: a nyolc-kilenc évvel ezelőtti ötezer bűncselekményből 1100 lett, a 16 százalékos felderítettség 75 százalékra ment fel. Több olyan ügyük volt, mely jóval túlnyúlt a járás határain, több kapitányság és főkapitányság, sőt a Terrorelhárítási Központ bevonásával, egyszerre akár két tucat helyszínen tartottak házkutatást, és sok bűnöző kezén kattant a bilincs.

„Köszönöm, hogy velünk voltál, hogy együtt dolgozhattam veled. Ez egy életre szóló élmény volt! A 2000-es évek közepén futurisztikus álomnak tűnt, hogy egyszer lesz egy igazi ügyész! Az ÜGYÉSZ. Halkan mertünk csak suttogni a folyosón erről, de te ezt az elmúlt jó pár évben megtestesítetted – Göblyös Péter 2019-ben és 2020-ban is átvehetett egy-egy kitüntetést az országos rendőrfőkapitánytól, ez sem mindennapi, de talán az egyik rendőri vezetőtől kapott búcsúztató levele jelzi igazán, milyen nagyra értékelték munkáját Cegléden és környékén.

Újra Kecskeméten folytatja a munkát

A Kecskeméti Járási Ügyészség vezető ügyészi pályázatán Göblyös Péter is indult, és végül a legfőbb ügyész őt nevezte ki.

– Szerettem Ceglédet, de Kecskeméten élek, ez az otthonom, és közel kilenc éve ingáztam át napi szinten, ez azért egy idő után megterhelő. Másrészt dr. Gyugyi Csilla főügyésszel ugyanazon elvek mentén gondolkozunk. Ez a két tényező motivált, amikor beadtam a pályázatomat. Kecskeméten természetesen más a kiindulás alap, mint Cegléden volt. A kecskeméti egy jóval nagyobb ügyészség, sok remek kollégával. Az ügy is sokkal több, a megye bűncselekményeinek jó kétharmada a kecskeméti járásban keletkezik. A gyorsított eljárásokban, így a bíróság elé állításokban, a terheltekkel való megállapodásokban nagy rutinra és tapasztalatra tettek szert a munkatársaim, ezen a téren szeretnék még továbblépni. A rendőrséggel természetesen hasonlóan jó szakmai kapcsolatra törekszem. A hatékonyság, eredményesség növelése kiemelt célom – beszél már kecskeméti terveiről.

A hírös városban az egyik legnagyobb kihívásnak az ittas vezetés visszaszorítását tartja.

– Ez egy sziszifuszi harc egy társadalmi probléma ellen, a büntetőeljárás nyilván a végső eszköz. Kecskemét mindig is élen járt az ellenőrzésekben, amit én szeretnék, az egy csoportos bíróság elé állítás. Cegléden többször került ilyenre sor. Azért annak lenne üzenetértéke, ha egy nap húsz-harminc vádlott jelenne meg a bíróságon ittas járművezetés miatt, és a tárgyalást követően szigorú, tettarányos büntetést kapna – mondja Göblyös Péter, aki a főügyésznek azt ígérte: fél év alatt már látszanak majd munkái eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában