ellenőrzés

2021.02.01. 06:58

ÁSZ: Bács-Kiskun megye jól áll a korrupció elleni védettség terén

Tavaly elvégezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hazai önkormányzatok korrupció ­elleni védettségének ellenőrzését. Bács-Kiskun településeinek átlaga ötös skálán igen jó, 4,6-os lett, ez az országban a második legjobb a megyék között. Egyedül Fajsz kapott elégtelent, Kiskunhalas pedig elégségest. Kecskemét 4-esre vizsgázott.

Hraskó István

A kecskeméti önkormányzat négyesre vizsgázott az Állami Számvevőszék vizsgálatán 

Forrás: Petőfi Népe

Tavaly első alkalommal végezte el az összes magyarországi önkormányzat, illetve hivatalaik integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mint azt Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője közölte: a monitoring azért is volt rendkívül aktuális, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a koronavírus-világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van. Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD) és az ÁSZ szerint is a járvány kiemelt korrupciós, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent.

– Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ értékelése akkor nyújt támogatást a szabályok betartásához, amikor arra a legnagyobb szükség van – jelentette ki a szóvivő. A szerkesztőségünknek küldött számvevőszéki közleményből kiderül, a megfelelő felkészülés, az önkormányzati hivatalok és dolgozóik tehermentesítése érdekében az ÁSZ előre megadta az értékelni kívánt dokumentumok listáját. Összesen 26, az alapvető, mindennapi működésre kiterjedő és a korrupció elleni védettséget elősegítő szabályozásról és nyilvántartásról volt szó. Így például a képviselő-testület szmsz-e, a vagyonnyilatkozat átadására, nyilvántartására vonatkozó előírások, a számviteli politika, a pénzkezelés, az ajándékok és egyéb előnyök elfogadásának szabályai, a közérdekű bejelentések, panaszok kezelésének eljárásrendje. Ezeknek folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, ugyanis ezek biztosítják az adott önkormányzat működésének szabályozottságát, az átlátható gazdálkodás, csalásmentes működés alapfeltételeit. Az ÁSZ hangsúlyozta: együttműködésre törekedett az önkormányzatok vezetőivel, a konstruktív hivatalok pedig – a jövőre vonatkozóan – már menet közben javíthatták a hiányosságaikat.

Bács-Kiskunban, a megyeit is beleértve, 120 önkormányzatot vizsgáltak, melyeknek gazdálkodási feladatait 77 hivatal látja el. Egy önkormányzat (Fajsz) esetében az ellenőrzést együttműködés hiányában nem tudták elvégezni, de értékelni igen: ez lett a megyében az egyetlen egyes, azaz elégtelen osztályzat. Kettesből ugyancsak egy volt, a kiskunhalasi önkormányzat kapott elégséges értékelést. Hármasból 6 volt (köztük Kalocsa), négyesből 25, ötösből pedig 87. A megyei önkormányzat, Kecskemét, valamint a városok közül Baja, Izsák, Jánoshalma, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kunszentmiklós, Solt, Soltvadkert, Szabadszállás, Tiszakécske négyest kapott, míg Bácsalmás, Dunavecse, Hajós, Kecel, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lajosmizse, Mélykút és Tompa ötöst. A megyei átlag 4,6, ami a megyék rangsorában holtversenyben a második legjobb (az első Vas megye lett 4,7-tel), az országos mutató 4,3.

Az ÁSZ arról is tájékoztatást adott, hogy Bács-Kiskunban 17 polgármester és 30 jegyző már tavaly intézkedéseket tett a korrupció elleni védettséget biztosító lényeges feltételek megerősítése, kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak – az ÁSZ ellenőrzésének eredményeként – javult az integritása.

Az értékelés és iránymutatás az idei évre 31 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére biztosít további előrelépési lehetőséget a csalásmentes környezet kiépítésére, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében. Egy önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladatait ellátó hivatalnál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn, amelyek új, részletes ellenőrzést indokolnak (az osztályzatból kikövetkeztetve Fajszról lehet szó).

A kecskeméti önkormányzat négyesre vizsgázott az Állami Számvevőszék vizsgálatán
Fotó: Petőfi Népe/Archív felvétel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában