GALÉRIÁVAL

2021.02.25. 14:46

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Félegyházán

Csütörtökön megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a város vezetői, a pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői csütörtökön a vasútállomás előtt a Návay-emlékműnél. A megemlékezés idén a járványveszély miatt rendhagyó módon, rövid koszorúzásra korlátozódott. Kiskunfélegyházán hét éve tartanak megemlékezéseket a Návay emlékműnél, a köztéri alkotást ugyanis 2014-ben, Návay Lajos meggyilkolásának 95. évfordulóján avatták fel azon a helyszínen, ahol a képviselőház egykori elnökét Návay Ivánnal és Szentes főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt 1919. április 29-én megölték.

Huszonegy éve nyilvánította az Országgyűlés február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. Ezen a napon a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek országszerte. A rendszer halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Számuk Kelet-Közép-Európában eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Ugyanakkor jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg is megnyomorított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában