BÁCS-KISKUN

2021.01.12. 13:59

Előnye és hátránya is van az online vizsgázásnak

A koronavírus-járvány miatt a hazai felsőoktatásban jelenleg digitális keretek között zajlik az oktatás és a vizsgáztatás is. Egy soltvadkerti és két kecskeméti egyetemistát kérdeztünk tapasztalataikról.

M.-H. N.–S. H.

Kényelmi szempontból előnyös a digitális oktatás, de a gyakorlati képzést megnehezíti

Forrás: Petőfi Népe

A koronavírus-járvány miatt a hazai felsőoktatásban jelenleg digitális keretek között zajlik az oktatás és a vizsgáztatás is. Egy soltvadkerti és két kecskeméti egyetemistát kérdeztünk tapasztalataikról.

Szeptemberben első egyetemi tanévét kezdte meg a soltvadkerti Farkas ­Veronika a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának kereskedelem és marketing szakán. A világjárvány miatti korlátozások következtében rendhagyó módon zajlik élete első vizsgaidőszaka, de a gimnázium utolsó hónapjaiban, a szintén digitális oktatás során szerzett tapasztalatai miatt nem teljesen idegenek számára a körülmények.

– Azért ott van az érzés, hogy sokkal nagyobb a tétje az eddigiekhez képest. Úgy gondolom, ugyanúgy készülök most is a vizsgákra, mintha személyesen kellene elmennem megírni ezeket. A legnehezebb vizsgák eddig, úgy érzem, a szóbelik voltak. Hiszen hiába lehettem itthon, megszokott környezetben, mégis sokkal stresszesebben éltem meg a várakozást, sokkal lassabban telt az idő, mire sorra kerültem. A jellegzetes vizsgadrukkot nem éreztem, viszont ugyanúgy izgultam és ugyanolyan érzés volt megoldani a teszteket, mintha rendesen egy teremben, más vizsgázók között kellett volna megírnom – számolt be élményeiről Farkas Veronika.

Farkas Veronika

Megtudtuk tőle, hogy egyetemükön az írásbeli vizsgák többsége a CooSpace felületén zajlik, melyek teszt jellegűek, rövid válaszokat igénylő kérdések, vagy épp fájlként feltöltött beadandók is lehetnek.

– Nekem a vizsgáim többsége egyszerű feleletválasztós kérdésekből állt, de volt olyan is, amikor az általam kidolgozott számítási feladatokat kellett kép formájában feltöltenem az adott tárgyhoz. A szóbeli vizsgák nagy része ugyanúgy az említett weboldalon zajlik, viszont ezenkívül még számos másik felület is biztosított, többek között a Zoom, a Microsoft Teams és a Skype – részletezte a lehetőségeket.

Farkas Veronika elmondta még, hogy számára a szűkös időkorlátok okoznak nehézséget, mivel szeret mindent többször is leellenőrizni, de az online térben erre nincs elég idő. Ezzel együtt is úgy érzi, sikerül jól teljesítenie a vizsgaidőszakban.

– Nagy könnyebbséget jelent, hogy az oktatóink nagyon segítőkészek voltak, hiszen bármilyen problémával fordulhattunk feléjük, mindig a lehető leghamarabb választ kaptunk rá. Nagy segítség számomra az is, hogy a felkészülés alatt, bármikor kérhetek segítséget a szaktársaimtól. Már a szemeszter elején létrehoztunk online egy csoportot, ami azóta folyamatosan aktív. Szerintem sikerült egy jó közösséget kialakítanunk, még így online is – fogalmazott a fiatal egyetemista.

A témában két kecskeméti egyetemistát is megkérdeztünk. Bús Mirjam Budapesten, az ELTE pszichológus mesterképzés végzős hallgatója. Mint mondta, a digitális oktatás kedvére való, mert így rugalmas az időbeosztása, és tud mellette diákmunkát vállalni.

Bús Mirjam

– A vizsgákat már letudtam, minden tárgyból írásban kellett a tudásomról számot adni. Számomra a digitális oktatás abban jelent problémát, hogy a képzésem eléggé gyakorlatorientált. A szakmai gyakorlataimat pedig a kórházban kellene eltöltenem, melyre most nincs lehetőség. Az előző félévben csak néhány órát jelentett a gyakorlat. Ezeket még a nyáron előrehozva letöltöttem a kórházban. A gond az most kezdődik igazán, mivel az utolsó félévem, februártól szinte teljes egészében gyakorlat lenne. Egyelőre még nem tudom, hogyan valósítható meg. Várhatóan az első időszakban online esetmegbeszéléseket tart majd a külső gyakorlatot vezető orvos, de bízom benne, a félév közepétől már bemehetek a kórházba. Mindenben partner leszek, hogy személyesen tölthessem le a gyakorlati időt – mondta Bús Mirjam.

Glummercz Attila

Glummercz Attila a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán most fejezi be az ötödik félévét.

– Számomra nagyon kényelmes az online oktatás, mert nem kell annyit utaznom, magam oszthatom be az időmet, az előadásokat akkor hallgatom meg, amikor akarom. Mivel dolgozom az egyetem mellett, így ezek nagy pozitívumok. A vizsgák terén azonban lényegesen nehezebb, mint korábban. A vizsgáztatók sokkal kevesebb időt engedélyeznek a feladatok megoldására. Ezzel szeretnék kiszűrni a csalásokat, ugyanakkor sokszor szinte lehetetlen valamennyi feladatot megoldani jó felkészültség mellett is – mondta a kecskeméti egyetemista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában