Sorsok Háza

2020.12.05. 20:00

Szenvedélybetegek gyógyulását segítik Baján

Bár a csoportfoglalkozásokat elhalasztják, de a járványhelyzet ellenére is segítséget nyújt a pszichiátriai és szenvedélybetegeknek a bajai Sorsok Háza Szociális Intézmény.

Márton Anna

Egyre többen keresik fel az intézményt – tudtuk meg Hajdú Juliannától, a Sorsok Háza vezetőjétől

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

A csoportfoglalkozásokat átmenetileg elhalasztják ezekben a hetekben a Sorsok Háza bajai intézményében, de még lehet látogatni, segítséget kérni. A bajai Sorsok Háza Szociális Intézmény 2016 szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, két célcsoporttal foglalkoznak:

pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátását biztosítják,

ugyanakkor absztinenseket is várnak. Ez utóbbi esetben segítenek megtartani az absztinenciát.

– Sajnos még ma is tapasztalható, vagy talán így szocializálódtunk régebben, hogy nagyon nagy stigma van mind a szenvedélybetegeken, mind a pszichiátriai kezelésre jelentkezőknél – mondta el Hajdú Julianna intézményvezető. Megemlítette, hogy van olyan helyzet, amikor átmenetileg kerül valaki egy olyan élethelyzetbe, amiben elakadás van.

A szolgáltatás önkéntesen vehető igénybe,

de óriási szerepük van a hozzátartozóknak, együtt élőknek abban, hogy egy szenvedélybetegnél megfogalmazódjon az elhatározás, hogy ő változtatni akarjon az életén. A család részéről ekkor van szükség egy komoly támogatásra – mondta el a vezető.

– A tapasztalat az, hogy a hozzánk forduló szenvedélybetegek esetében a férfiak hamarabb bevallják akár az alkoholfogyasztást is, de gyakran találkozunk olyan esettel, hogy valaki a dohányzást említi meg mint függőséget, amikor bejön. Arra hivatkozik, hogy nem bírja anyagilag, vagy fél a tüdőbetegségtől, és ahogy a segítőfolyamat elindul, kiderül, hogy nem ez a legnagyobb probléma. Van még esetében egy alkoholfüggőség is – mondta Hajdú Julianna.

Mint megtudtuk, egyre többen keresik fel az intézményt. A vezető elmondta: mindenkinél más az a folyamat és idő, ami ahhoz kell, hogy szembe tudjon nézni a valós problémával, de

nagyon sok esetben el tudják érni, hogy elmenjen az illető egy rehabilitációra.

– Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Zsibriki intézménnyel, több ellátottjuk van ott jelenleg is, akiknél megszületett a döntés, de már nem a mi kompetenciánk, hogy tovább kísérjük ezen az úton.

A bajai ellátottaknak a korösszetétele 35–55 év közötti, nők és férfiak vegyesen.

Régebben inkább a férfiak voltak azok, akik akár a szenvedélybetegséget is valamennyire felvállalták, de most egyenlő arányban vannak női és férfi ellátottak – tette hozzá az intézmény vezetője.

A Sorsok Háza bajai intézményében a jelenlegi helyzetben is segítenek, a jelentkezők mindennapjait próbálják el­viselhetőbbé tenni.

– Hiszem azt, hogy mindenkinek tudunk segíteni. Mi lehetőséget adunk, maximálisan, a legjobb szakmai tudásunk szerint. Hogy ki él vagy nem él vele, ez mindig egyénfüggő. Ráerőltetni semmit sem lehet senkire. Az egyéni döntés felelőssége mindig az ellátottaknál van – mondta Hajdú Julianna.

Egyre többen keresik fel az intézményt – tudtuk meg Hajdú Juliannától, a Sorsok Háza vezetőjétől
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában