A reptérparancsnok büszke az állományra

A járvány mostani hullámában két csoportra osztották a hajózó állományt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Ugrik Csaba dandártábornoktól, a bázis parancsnokától megtudtuk, az óvintézkedéseknek és a kontaktkutatásoknak köszönhetően eddig viszonylag alacsony szinten maradt a megbetegedések aránya.

Hraskó István

Forrás: Hraskó István

A koronavírus-járvány második hulláma nyilván az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist sem kerülte el, de Ugrik Csaba dandártábornok, parancsnok szerint az időben bevezetett intézkedésekkel viszonylag alacsonyan tudják tartani a fer­tőzések számát, megőrizve működőképességüket.

– A nagy számok törvénye vonatkozik a Magyar Honvédségre is,

a betegség sajnos nálunk is terjed,

a szigorú előírásokkal viszont tudjuk lassítani az ütemét, ami nagyon fontos a feladataink végrehajtása érdekében. Mindez pluszteher, de ez olyan időszak, amikor mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából – mondta a parancsnok, hozzátéve: családi életében természetesen senki elé nem állítanak szabályokat, hiszen megbíznak az állomány tagjainak felelősségérzetében, kötelességtudatában.

Ma már a bázison is teljesen megszokott lett a maszk viselése, a kapunál való hőmérőzés, a rendszeres kézfertőtlenítés. Mint megtudtuk,

a Gripenek és a szállító repülőgépek hajózóit, a repülőműszakiakat és a repülésirányítókat két csoportba osztották,

melyek kéthetente váltják egymást és tagjaik nem találkozhatnak egymással (tavasszal három csoport volt, de a tapasztalatok azt mutatták, rugalmasabb lehet a mostani rendszer).

A bázis egészségügyi központjának orvosaira, asszisztenseire, mentőire a megszokottnál nagyobb teher hárul. Alapesetben „háziorvosi rendelőként” főleg a pilóták egészségi állapotának ellenőrzésével foglalkoznak. Előírás, hogy a kiképzési repülések ideje alatt is kell a bázison tartózkodnia orvosnak, Alpha, tehát éles riasztás és készültségi repülés után pedig kötelező megvizsgálnia, kikérdeznie a vadászrepülőgép pilótáját, tudja-e folytatni a készenléti szolgálatot. Emellett a központ az alakulat egészségmegőrzésével is foglalkozik, de most itt van az influenzaoltások időszaka, emellett az ősz kezdete óta folyamatosan végzik az állomány koronavírus PCR-tesztjeihez szükséges mintavételeket is.

Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka
Fotó: Petőfi Népe

A pilóták heti tesztelése mellett a külföldi kiküldetésről hazatérők, valamint a déli határvédelemben, a Közös Akarat feladat végrehajtásában részt vevő katonák szűrése kap még nagy hangsúlyt. Utóbbiak a mintavételt követően otthonukban öt napot teljes izolációban, karanténban töltenek, és csak a kedvező negatív eredmények tudatában mennek a szerb határhoz, alapvetően Bácsalmás és Bácsbokod térségébe.

A kontaktkutatásokat is nagyon komolyan veszik a bázison, ha valakiről kiderül, hogy megbetegedett, a vele szoros kapcsolatba kerülőknek is azonnal házi karantén következik. Visszafelé is igaz a szigorúság: aki kulcsbeosztásban van és elkapta a koronavírust, tíz nap után automatikusan nem térhet vissza, csak egy negatív teszt birtokában.

Az egészségügyi központ különleges feladata még a MEDEVAC, azaz egészségügyi kimentési szolgálat (medical evacuation), ami nem jelent mást, mint a külföldi missziókban részt vevő, időközben megbetegedő, kórházi kezelésre szoruló katonák hazahozatala.

Ellátják az összes feladatukat

Ugrik Csaba összességében úgy látja, a járványhelyzetben egyelőre sikeresen helytállnak, és ezért büszke az állományra. – Továbbra is ellátjuk összes feladatunkat, biztosítjuk a légtérvédelmi készenléti szolgálatot, elvégezzük a kiképzési repüléseket, a szállításokat, három fertőtlenítőrajunk igény esetén kiszáll és fertőtleníti a körzetünkbe tartozó intézményeket, 19 katonánk pedig a kecskeméti, 17 a kiskunhalasi kórházban van, az egészségügyi dolgozók tehermentesítése céljából csomagszállítási, regisztrációs, raktározási és általános rendészeti feladatokban segédkeznek. Fennakadást nem okozott a járvány, zajlanak a beruházások, januárra kész lehet az északi jégtelenítő és átfegyverző zóna. Szerencsére arra is van kapacitásunk, hogy a karácsonyt külföldi misszióban töltő katonáinknak is tudunk aján­dékot szállítani – mondta a parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában