KALOCSA

2020.10.14. 14:00

Emlékművet terveznek a Szent István király útra

Az önkormányzat folyamatosan zajló fásítási programjának részeként elvégezték a Szent István király út fáinak kivágását Kalocsán. Helyükre emlékművet szeretnének emeltetni, hiszen a Tanácsköztársaság alatt tragikus események helyszíne volt a fasor.

Gábor János

A most kivágott fák kilencven százaléka már el volt korhadva

Fotó: Gábor János

A városban 1919. június 24–25-én itt végeztek ki a Lenin-fiúk legalább húsz kalocsai személyt. A most kivágott fák helyére emlékművet emeltetne a körzet képviselője, és még az előtt keresett művészt a szobor elkészítésére, hogy a fákat felaprítanák. Egy kétfelé ágazó ostorfából készül emlékmű.

– Amíg még álltak, végigjártam a fákat, és látszott, hogy kilencven százalékuk elkorhadt. Nyilván nem mindegyik a földfelszín felett, hanem másfél-két méter magasságban: némelyiken hatalmas üregek voltak – érvelt a kivágás mellett dr. Körmendy Szabolcs önkormányzati képviselő, a fa műemlék készítésének kezdeményezője. – Egy dolgot le kell szögezni: nem a fákra emlékezünk, hanem az emberekre, akikkel ez a szörnyűség történt – foglalta össze, hozzátéve, hogy találkozott olyan kalocsaival is, akinek felmenője szintén ott végezte, az egyik most kivágott ostorfán.

A városatya kérdésünkre megerősítette: lévén a szocializmusban tiltották a megemlékezéseket, sokat kopott a vörösterror kalocsai következményeinek emléke, így nem tudni biztosan, hogy pont a gyermekotthon előtti fákra lógatták-e fel az ártatlanokat; ezt mindössze a helyi szájhagyomány támasztja alá. Szintén kalocsai mondákból sejteni, hogy a halálra ítélteknek nem engedték feladni az utolsó kenetet, a jezsuita szerzetesek ezért az ablakokból kihajolva áldották meg az áldozatokat. Csak az biztos, amiről bizonyíték van: Szamuely Tibor brigádjainak áldozatai közül húsz vált ismertté Kalocsán, az ő nevüket emléktábla és a fák árnyéka őrizte eddig, de utóbbiak szerepét hamarosan egy fából faragott emlékmű veszi át.

– Régóta gondolkodtam, hogy hogyan lehetne méltó emléket állítani a fák helyett. Felkerestem Farkas Tibor kalocsai szobrászművészt, akinek sok szép alkotását ismerjük. Örömmel vette a felkérést, és kiválasztotta azt az ostorfát, amiből ki tudja faragni a műemléket – nyilatkozta Körmendy. A majdani faszobor koncepciójáról szólva elárulta: egy, a törzséből kétfelé ágazó példányból készül, amelynek vastag ágai ég felé emelt kezeket formáznak majd. A vastag ágak alatt található egy nagyobb üreg, amelyben egy segítségért kiáltó emberi arcformát fog elhelyezni a művész. A képviselő jelezte: egyelőre nem lehet tudni, hogy Farkas Tibor mikor készül el a szoborral, hiszen az erre a célra gyökérzettel együtt kiemelt és átadott fát még tüzetesen át kell vizsgálni, illetve a pontos helyét is meg kell még találni.

A most kivágott fák kilencven százaléka már el volt korhadva
Fotó: Gábor János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában