feltárás

2020.10.06. 14:00

Árpád-kori település nyomaira bukkantak a régészek Foktőnél

Árpád-kori település nyomaira bukkantak a régészek a hamarosan megépülő Kalocsa-Paks Duna-hídhoz vezető út próbefeltárása során.

Gábor János

Földbuckák és jelölések a későbbi feltárás helyén, Foktő határában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Ebben a hónapban kezdik a régészeti feltárást azon a mintegy hétezer négyzetméteres, Foktő és Uszód közötti területen, ahová a leendő Kalocsa–Paks Duna-­hídra felvezető utat építik meg a beruházás kivitelezői. Az előzetes kutatások során Árpád-kori település nyomaira bukkantak, tudtuk meg a Várkapitányság Zrt. megbízásából próbafeltárásokat végző Kecskeméti Katona József Múzeumtól (KKJM). – A próbafeltárás úgy történik, hogy kétméteres, úgynevezett szondákat nyitunk. Az eltávolított földrétegben, a sárga altalajban kirajzolódtak korábban kiásott, majd később betemetődött jelenségek – mondta Wilhelm Gábor, a KKJM régészeti osztály­vezetője.

– A munkálatok során a feltárásokat vezető Patyi Eszter kollégám azonosított egy Árpád-­kori települést – idézte fel, hozzátéve, hogy előkerült jól datálható kerámia is, ami segített a lelőhely kor­szakolásában.

A próbafeltárás feladata Wilhelm Gábor leírása szerint az, hogy mielőtt még a nagyszabású építkezés földmunkái megkezdődnének, a régészek feltérképezzék a lelőhelyeket és meghatározzák a régészeti feladatellátás formáját. Foktő határában nem hiába kutattak: a most még csak hanyagul feltúrt, gazos földbuckák alatt ezeréves történelem terül el. Az osztályvezető szerint egyébként ez nem túl nagy felfedezés: számítottak rá, hogy találnak valamit, ugyanis a Duna mente az évezredek során mindig sűrűn lakott terület volt. Ami inkább meglepte a szakembereket, az az, hogy nem bukkantak több régészetileg érintett területre, hiszen Foktő a középkorban virágzó kereskedőváros, a régió gazdasági szíve volt, nem pedig falu, amivé a történelem viharai tették, fogalmazott Wilhelm Gábor.

A szakember elmondta: a Duna túloldalán, a tolnai szakaszon jóval nagyobb, több mint százezer négyzetméteres régészetileg érintett szakasz van az útépítés nyomvonalán. Ezen a területen a Szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum már el is kezdte a feltárást, míg a folyó Bács-Kiskun megyei oldalán várhatóan ennek a hónapnak a végén, vagy novem­ber elején kezdi a munkát a KKJM, a Várkapitányság Zrt. alvállalkozójaként. A régi település nyomvonalba eső kiterjedését meghatározták, így indulhat a munka, ami egyébként nem fogja hátráltatni az építkezést, mondta a szakember. A kivitelező céggel már nagyon sokszor dolgozott együtt a múzeum, így gördülékenyen egyeztetnek és működnek együtt, tette hozzá Wilhelm Gábor.

Földbuckák és jelölések a későbbi feltárás helyén, Foktő határában
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában