Rákóczi Szövetség

2020.10.20. 11:30

'56-os zászlót kapott ajándékba a halasi katolikus gimnázium

Rendhagyó módon 56 helyszínről kapcsolódnak majd be iskolák a Rákóczi Szövetség idei '56-os online megemlékezésébe, köztük a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, ahova az elmúlt napokban a többi kiválasztott intézményhez hasonlóan megérkezett egy '56-os zászló, amely komoly szerepet kap majd a megemlékezés során.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt évben tízezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista kapcsolódott be a Rákóczi Szövetség október 23-i programjaiba lengyelországi társaikkal együtt. Budapesten a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség és ifjúsági találkozón háromezer fiatal vett részt. Mellettük a Szövetség szervezésében százötven középiskola hétezer diákja utazott a Kárpát-medencében legalább egy határ átlépésével egy másik magyar közösséghez ünnepelni.

Hasonló nagyszabású ünnepségre az idei évben a a koronavírus járvány miatt nem lesz lehetőség, ezért a Rákóczi Szövetség egy rendhagyó online közvetítéssel ünnepel majd, amelybe 56 Kárpát-medencei helyszínt kapcsolnak majd, köztük a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikumot – mondta el Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatója, aki szerda délelőtt egy 1956-os zászlót adott át Téglás Lászlónak, a halasi iskola igazgatójának. Az intézmény diákjai az iskola épülete előtt feszítik majd ki az 1956-os zászlót, amelyről felvételt készítenek és lejátszák majd az online közvetített emlékünnepség műsorában a többi helyszínen készült felvételekkel együtt.

– Az elmúlt harminc évben a szövetség közösségi hagyományt teremtett az 1956-os megemlékezésekből, Budapesten minden évben egy óriási fáklyás felvonulás zajlik a történelmi útvonalon, erre az idén a járvány miatt nem lesz lehetőség – mondta a Nagy Domonkos István.

Fotó: Pozsgai Ákos

Téglás László a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója vette át a Rákóczi Szövetségtől ajándékba kapott 1956-os zászlót. Elmondta, hogy az iskola és a Rákóczi Szövetséggel a kapcsolatot a 2012/13-as tanévben vette fel először, ami az intézmény századik tanéve volt és egyben egyházi fenntartásba való lépésének legelső tanéve volt. – Az elmúlt évek alatt, az iskola nagyon sok diákja juthatott a Rákóczi Szövetség segítségével és támogatásával határon túli magyarlakta területekre. Sokszor jártak a Felvidéken, Kárpátalján és több évtizedes kapcsolat fűzik iskolánkat az erdélyi testvér iskolákhoz, valamint szintén több mint tíz éves barátság köt bennünket egy délvidéki iskolához is – tette hozzá Téglás László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában