beruházások

2020.09.08. 07:00

Felújítják a Szlovák Tájházat Kiskőrösön

Felújítják a kiskőrösi Szlovák Tájházat. A kiskőrösiek pályázatát pozitívan bírálták el a Népi Építészeti Program döntnökei, így 16,5 millió forintot kap a település, melyhez a város is hozzátesz egy kisebb összeget.

Barta Zsolt

A felvételen Tallián Mariann és a férje, Lázár Balázs színészek, akik a Feleségek felesége című versszínházi darabot adták elő a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kertjében idén nyáron, Petőfi Sándor halálának 171. évfordulóján. ( Háttérben Csörsz Rumen István zenész kíséri a művészeket.)

Forrás: Barta Zsolt

Kérdésünkre dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, hogy a Szlovák Tájház épülete 1839-ben épült, a tetőzetre és a falak javítására is költeni kell, továbbá a gerendázatban élősködők pusztítják a faanyagot, így gyengítve a tetőrendszert.

A tájház rendbehozatalával nem állanak le a kiskőrösi múzeum felújítási projektjei, a napokban a város elöljárósága egy új pályázat benyújtásáról döntött. Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára fel kívánják újítani a költő szülőházát. Azt reméli a városvezetés, hogy legalább húszmillió forintot elnyerhetnek a Népi Építészeti Program keretében a munkálatokra. A felújításhoz a város is hozzátesz ötmillió forintot.

Mint megtudtuk, a felújítás költségei között szerepel – a munkálatok mellett – a koszorús költő szülőházának veszélyelhárítását, állagmegóvását, valamint részleges vagy teljes helyreállítását megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, mint az építészeti felmérés, építéstörténeti dokumentáció, értékleltár, statikai és faanyagvédelmi szakvélemény, diagnosztikai vizsgálat, falkutatás, restaurátori terv és az építészeti terv elkészíttetése is.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum célja, hogy 2023-ra, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára valamennyi múzeumi egység megújuljon, és a munkálatok még az emlékév előtt befejeződjenek. A szülőház a város egyik legrégebbi épülete, közel 240 éve épülhetett. A múzeum egy komoly, kiállítások rendezésére szolgáló épülettel is rendelkezik, amelynek a felújítása lassan halad, elvileg december végéig kellene befejezni a munkálatokat. A tervek szerint az óévet búcsúztató napon új kiállítással adják majd át a felújított intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában