galériával

2020.08.30. 19:56

Újra őröl a malom Felsőszentivánon

Szombaton ünnepélyes keretek között adták át a felújított felsőszentiváni szélmalmot. Az 1870-es években épült malom a rekonstrukció után újra működő­képes.

Márton Anna

A község önkormányzata korábban 214 millió forintot nyert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában a szélmalom felújítására. A létesítmény rekonstrukciója elkészült, az ünnepélyes átadást szombaton tartották.

Az esemény szentmisével kezdődött, majd az erdélyi malomépítő, Márton László versét hallhatta a közönség.

– Felsőszentiván a működő szélmalom faluja, ez az új mottónk – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi gondolatait Vörös Szilárd polgármester.

– Az első gondolat a köszöneté, hogy erőt kaptunk és kitartást, hogy végig tudtuk vinni ezt a munkát, és közben elmehettünk Gyergyószentmiklósra dr. Márton Lászlóhoz, aki a belső gépészetet megálmodta, megtervezte és megvalósította. Azt szoktam mondani, hogy ez a szélmalom a szentivániak szíve csücske, de ehhez a dobogást Laci bácsi hozta el. Megmozdult és őröl a szélmalom, úgy, ahogy az 1870-es években megálmodták és megteremtették – mondta ünnepi beszédében Vörös Szilárd.

Az ünnepi átadáson részt vett Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is.

– Ma újra olyan időket élünk, amikor azok lehetnek igazán sikeresek, akik bíznak önmagukban és képesek összefogni a falu jövőjéért, az ilyen falvak sikerre vannak ítélve. Az volt a fő érvük, hogy a falu igazán a múltjával teremtett értékének továbbvitelével erősödhet. Ma, amikor itt vagyunk, elmondhatjuk, hogy egyet is értünk ezzel a gondolattal. Sok munkával, összefogással és 214 millió forintos támogatásból teljesen megújult a Felsőszentiváni szélmalom – mondta beszédében Zsigó Róbert.

– Olyan kuriózum ez a szélmalom, ami nincs máshol az országban. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat néhány évvel ezelőtt kapott 63 milliárd forintot, hogy a megye határain belül koordinálja a fejlesztéseket, ez az összeg ma hetvenmilliárd forint. A kezdetekben képviselőkkel, a megyei közgyűlés képviselőivel, a polgármesterekkel egyeztettünk arról, hogy ki mit szeretne megvalósítani a településén és melyek azok a fejlesztések, amelyek fontosak az ott lakók számára. Ott hangzott el a polgármestertől az ötlet, hogy ezt az összedőlt szélmalmot keltsük életre. Úgy gondolom, hogy ez az egész csapatmunka volt, egy nagyon nagy csapatmunka – zárta a beszédek sorát Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke.

Az ünnepi pillanatokban egy időkapszulát helyeztek el a malom bejáratánál, majd következett a nemzetiszín szalag átvágása. A szélmalom udvarán büfé, játszótér és gyermeksarok mellett egy kültéri kiállítás is hívogatja a látogatókat, ahol a malom eredeti eszközeit is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában