tiltakozás

2020.07.08. 11:30

Aláírást gyűjtenek az adótorony ellen Félegyházán

Aláírásgyűjtésbe kezdtek és nyílt levélben fordulnak a szakhatóságokhoz a Móravárosban élők, mert nem szeretnék, ha megépülne a lakóövezetük, illetve az országos és helyi védelem alatt álló területek közvetlen szomszédságában az a harminc méter magas adótorony, amellyel a lefedettség minőségén szeretne javítani az egyik szolgáltató. Az aláírásokat várhatóan egy hét múlva juttatják el a város jegyzőjéhez.

Vajda Piroska

Endre Jánosné kezdeményezte az aláírásgyűjtést, sokan támogatják az ügyben

Fotó: Vajda Piroska

Több mint harminc méter magas adótorony építését tervezi az egyik közismert műsor- és telefonszolgáltató Kiskunfélegyházán, közvetlenül a Móraváros mellett. Az ott élők Endre Jánosné kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe kezdtek azzal a céllal, hogy rákényszerítsék a szolgáltatót arra, hogy a lakóövezettől távolabbi területen építse meg a tornyot.

Mint megtudtuk, a szolgáltató képviselője áprilisban kereste fel Endre Jánosnét azzal, hogy szeretnék kibérelni a közeli telkét a torony megépítésére. A kiszemelt terület ugyanis minden szempontból megfelelt volna fejlesztésük megvalósításához. Endre Jánosnénak közel félmillió forint bérleti díjat fizettek volna évente a területért.

Erzsébet azonban visszautasította az ajánlatot, mivel az adott területen gazdálkodik, állatokat tart, semmiképp sem szerette volna, ha ott egy adótorony megzavarja a munkát. Nem mellesleg a saját és a környékbeliek egészségéért is aggódik.

Arról ugyanis semmilyen tájékoztatást nem kaptak a környékben élők, hogy a torony milyen egészségkárosító hatással lehet rájuk. Mivel Endre Jánosnéval a szolgáltató nem tudott egyezségre jutni, megkeresték a szomszédos terület csongrádi tulajdonosát, aki azonban bérbe adta földjét az adótorony megépítéséhez. A környékbeliek viszont féltik az egészségüket és attól is tartanak, hogy a harmincméteres torony megépítésével ingatlanjaik is elértéktelenednek.

Az aláírásgyűjtést a körzet önkormányzati képviselője, a jogi bizottság elnöke, dr. Réczi László is támogatja. Lapunknak elmondta, nyílt levéllel próbálnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a torony megépítése nem ütközik semmilyen helyi jogszabályba. Ezt erősítette meg dr. Faragó Zsolt jegyző is, aki elmondta, jelenleg folyamatban van az engedélyezési eljárás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve a kormányhivatal dönt az ügyben. Hozzátette, mindenesetre a városi főépítész javaslatot tett egy másik külterületi helyszínre, ahol a torony megépülhetne.

Elkötelezett környezetvédőként az ügy mellé állt Kis-Szeniczey Kálmán önkormányzati képviselő is, aki mint mondta, nem a beruházás ellen van, de azt mindenképp szeretnék elérni, hogy az adótorony a lakóövezettől távolabb épüljön meg. Azt is elmondta, hogy egy ilyen jellegű beruházásnál illet volna az érintett lakosságot előre tájékoztatni, lakossági fórumot összehívni, ahol független szakértőtől megtudhatták volna, milyen hatása lehet az emberek egészségére és a környezetre az adó­toronynak.

Endre Jánosné kezdeményezte az aláírásgyűjtést, sokan támogatják az ügyben
Fotó: Vajda Piroska

Nem kell káros sugárzástól tartani

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Szabó Tivadart, a szolgáltató képviselőjét is, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem zárkóznak el egy lakossági fórumtól. Hozzátette: az országban számos hasonló tornyot építenek, a félegyházi egy mobiltelefon-átjátszó állomás lesz, amely a szolgáltatás minőségét hivatott javítani és semmilyen káros sugárzástól nem kell tartani. Ugyanakkor azt is elmondta, hogyha a tornyot messzebbre helyezik, akkor azáltal romlik a lefedettség is, ami viszont a telefonhasználóknak jelent bosszúságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában