Kalocsán is újraindultak a szakrendelések

A Szent Kereszt Kórházban a rendelések mindegyike újraindult valamilyen formában, kivéve az urológiát.

Gábor János

Csak maszkban lehet belépni a kórház épületébe

Forrás: PN

Fotó: Gábor jános

A kórház közleménye szerint a betegek „arra készüljenek”, hogy egyes ellátásokat csak negatív eredményű koronavírusteszt után lehet igénybe venni. A rendelések, a korábbi hetekben újraindultakhoz hasonlóan telefonos, e-mail-es és Skype-on történő tanácsadással egészülnek ki.

A beléptetésre a központi betegfelvételi pultnál, szájmaszk viselésével van lehetőség: innen testhőmérséklet-méréssel, kézfertőtlenítéssel, nyilatkozat kitöltésével és aláírásával lehet továbbmenni. A közlemény leszögezi: „a járóbeteg-szakellátást és a diagnosztikai ellátásokat is csak előzetes telefonos időpont-egyeztetés után lehet igénybe venni”, ami pedig a fül-orr-gégészeti, a gasztroenterológiai szakvizsgálatra és az egynapos sebészeti beavatkozásra váró betegeket illeti: esetükben kötelezővé tették az ellátást megelőző „koronavírus PCR vizsgálat elvégzését”. Ehhez a háziorvostól kapott vírusvizsgálati beutaló is kell, a szakellátásokra szóló beutalón felül. A kórház munkanapokon, 8–11-ig végzi az orr- és garatminta-vételt „ami után a beteg az otthonába távozhat”, majd az eredményt 24 óra elteltével kérheti el a háziorvostól, vagy nézheti meg az ügyfélkapun. Ha a teszt negatív, mehet az ellátásra.

A szakrendelések óránként legfeljebb négy betegvizsgálatot végeznek, a fekvőbeteg osztályokra pedig kizárólag sürgős esetben vesznek fel pácienst. Minden olyan esetben viszont, amikor erre lehetőség nyílik, elég a „telefonos vizit”, vagy a „gyógyszerfelírás e-receptre”, hogy minél jobban leszűkítsék az orvos-beteg találkozásokat. Ha ez nem jelent megoldást, persze időpontot kap a beteg személyes megjelenésre, húzták alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában