3D nyomtatóval készítettek egészségügyi arcvédőket

Egy 3D nyomtatókat gyártó amerikai cég az interneten közzétett egy arcvédő modellt, ezt látva, gyorsan kialakult a közösségi oldalakon egy fórum, amelyhez több településről is csatlakoztak oktatási intézmények, cégek, akik arcvédőket kezdtek el gyártani. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állította 3D-s nyomtatóit.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A Wattay tanműhelyében az egész arcot védő plexi pajzs nyomtatását kezdték el, azért, hogy megkönnyítsék a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, illetve a Halason megépült Mobil Járványkórház dolgozóinak a koronavírus elleni védekezését. Három 3D-s nyomtató hadrendbe állításával eddig harminc darab arcvédő maszk kerete készült el. A keretek fel vannak gumizva, az utolsó fázis a plexi beillesztése lesz, amelyet futárszolgálattal rendelt meg az iskola. Még húsvét előtt eljuttatták az első ötven darab műanyag arcvédő maszkot a halasi kórház számára – mondta el hírportálunknak Franczia László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium igazgatója.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum vezetése a tagintézményeinek dolgozóival együtt folyamatosan keresi a koronavírus elleni védekezés lehetőségeit. – Célunk, hogy a maga területén mindenki tegye meg azt, amit a lehetőségei, tudása, elkötelezettsége okán a segítségnyújtásban meg tud tenni, hogy minél hamarabb átvészeljük a járvány időszakát – mutatott rá Papp Gyula a KSZC főigazgatója. Elmondta: az elmúlt hetekben a diákjaik szórólaposztásban és ételkihordásban segédkeztek. A tagintézmények megkeresték a már nyugdíjba vonult kollégáikat, hogy azok fokozott veszélyeztetettsége miatt felmérjék, hogy szükségük van-e segítségre bevásárlás, gyógyszerkiváltás kapcsán. Dolgozóik közül van, aki ételkihordásban segédkezik, és van, aki azt vállalta, hogy idős, beteg szomszédainak bevásárol, postára és gyógyszertárba megy. Akad olyan is, aki hátrányos helyzetű diákoknak segít a tanulásban – fűzte hozzá a főigazgató.

Fotó: baon.hu

Papp Gyula elmondta, hogy a kiskunfélegyházi Kossuth és a Közgé, valamint a kiskunhalasi Vári Szabó István szakiskolák dolgozói, varrónő szakoktatói és varrni tudó diákjai folyamatosan varrják az egészségügyi tisztítható arcmaszkokat. A kiskunhalasi Vári a város rendelkezésére bocsátotta szaktantermét, az intézmény szakoktatói 15 ezer darab maszk kiszabását végezték el, valamint segédkeztek azok megvarrásában is. Hozzátette: az elmúlt hetekben a KSZC Vári Szabó István Kollégiuma térítésmentesen biztosított szálláslehetőséget a kiskunhalasi Mobil Járványkórházat építő dolgozóknak, valamint a KSZC központjának munkatársai a húsvéti ünnepek előtt élelmiszeradományt állítottak össze és juttattak el 21 nehéz sorsú családnak. A sonkát-kolbászt, és egyéb tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat a kiskunhalasi önkormányzat munkatársai vitték el a rászorulóknak.

Fotó: baon.hu
Fotó: baon.hu
Fotó: baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában