beruházás

2020.03.30. 07:00

Minibölcsőde épül Szalkszentmártonban

Hét gyermek állását biztosító minibölcsőde épül Szalkon, melyre a megyei Település- és Területfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatás nyújt fedezetet.

Gulyás Sándor

A tradicionális családszerepek változása, illetve a család megélhetésének biztosítása miatt a kétkeresős családmodell vált általánossá napjainkban mind a városokban, mind a vidékies térségekben. Ez a jelenség a gyermekvállalási kedv csökkenését, a gyermekvállalás időpontjának kitolódását eredményezte. A kormány számos intézkedése a negatív tendenciát mutató demográfiai adatok mérséklésére irányul, melynek egyik területe a kisgyermekes anyák munkába állását segítő program. Szalkszentmárton község önkormányzata kiemelt feladatának tekinti minden hátrányos helyzetű csoport támogatását. A nők munkába állásáról a helyi esélyegyenlőségi program tervei között is fogalmaztak meg feladatokat.

– A kormány bölcsődei kapacitásbővítési célkitűzésének egyik helyszíne lesz a védőnői szolgálat mellett üresen álló szolgálati lakás. Önkormányzatunk a Település- és Területfejlesztési Operatív Program pályázatának köszönhetően 65 millió forint támogatásban részesült, melyet minibölcsőde létesítésére használhat fel – mondta el lapunknak Káposztás Tibor polgármester. Az épület az 1960-as évek végén létesült állami gyógyszertárként és a hozzá tartozó szolgálati lakásként funkcionált. Két éve, a gyógyszertár megszűnését követően a keleti felében védőnői szolgálat került kialakításra. Az ingatlan előkerttel és nagy udvarral rendelkezik.

– A hét kisgyermek befogadására alkalmas minibölcsőde terveit Szombati Gyula építészmérnök készítette a projekthez kijelölt bölcsődei szakértővel együttműködve. Mivel a szolgálati lakás területe nem elegendő a szükséges helyiségek kialakításához, a védőnői szolgálat használaton kívüli szobája is az új egység területét fogja növelni. A tervezés során megfogalmazott energiahatékonysági és környezettudatossági szempontok az épület külső szigetelése és fűtéskorszerűsítése révén fognak megvalósulni. A színvonalas gyermekellátás biztosítását fogja szolgálni az udvarra tervezett minisportpark, a beszerzendő speciális bútorok, berendezési tárgyak, és a játékok – tette hozzá a település vezetője.

Az önkormányzat a kivitelezéshez és az eszközbeszerzéshez szükséges eljárások előkészítését végzi. A munkálatokkal december végéig kell elkészülniük a szakembereknek.

A megújuló épület a színvonalas gyermekellátást fogja szolgálni
Fotó: Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában