Háziállatainkra nem veszélyes az új típusú koronavírus

Akinek van háziállata, az elmúlt napokban valószínűleg nem csupán önmaga és embertársai egészsége miatt aggódik, hanem kedvenc négylábúja miatt is. Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, vajon veszélyes-e a kutyákra és macskákra az új típusú koronavírus, képesek-e ők is megfertőzni az embert. Dr. Bozi Róbert állatorvos megválaszolta a sokakat foglalkoztató kérdést.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: Shutterstock

Dr. Bozi Róbert, kiskőrösi állatorvos, kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta, a jelenlegi kutatások szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Covid-19 koronavírus-járvány emberről állatra terjedne, mai ismereteink szerint nem fertőződhetnek meg vele kis kedvenceink, így nem is adhatják tovább a fertőzést gazdáiknak.

– Fontos tudni továbbá, hogy az állatoknál, köztük például a kutyáknál és a macskáknál is sok éve van jelen koronavírusos megbetegedés, de ez nem a Covid-19, így más tüneteket is okoz, mint az embereknél jelentkező komoly légzési nehézségek. A kutyáknál például elsősorban gyomor-bélgyulladást, a macskáknál pedig halálos hashártyagyulladást eredményez, de ezek kifejezetten a kutyák, illetve macskák saját fajára jellemző koronavírus-törzsek, amik az emberre egyáltalán nem veszélyesek – magyarázta a szakember.

Az állatorvos elmondta azt is, hogy bár Hongkongban egy fertőzött ember kutyáján végzett Covid-19 koronavírus-teszt pozitív lett, azonban semmi sem bizonyítja, hogy az eb valóban megfertőződött volna. Az állat semmilyen, a betegségre jellemző tünetet nem mutatott, valószínű, hogy csak környezeti szennyeződésként került az orrára és szájára a kórokozó. – Természetesen mindez csak a jelen ismereteket mutatja, hogy történik-e változás, azt senki sem tudhatja biztosan, hisz bármikor mutálódhat egy vírus. Ezért ajánlott, az állatokkal való érintkezés során is hasonlóan eljárni, mint az embereknél – mutatott rá a szakember.

Javasolt lehetőség szerint olyan helyen sétáltatni a jószágot, ahol egyszerre nincsenek sokan, ha valaki szeretné megsimogatni háziállatunkat, udvariasan utasítsuk vissza, kerüljük, hogy négylábú kedvencünk puszit adjon nekünk, illetve ajánlatos minden, kutyával való érintkezés után meleg, szappanos vízzel kezet mosni.

Borítókép: illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában