természetvédelem

2020.03.03. 15:51

Denevérekkel volt teli a kivágott fa Apostagon

Apostagról riasztották a KNP Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát február 29-én, hogy denevéreket találtak egy balesetveszély miatt kivágott fában.

knp.hu

Forrás: knp.hu

Nem ilyen meglepetésre számít az ember, amikor kivág egy fát, mégis, érdemes számolni a denevérek lehetőségével. Gondolni kell a tél végén végzett kertészeti munkák során arra, hogy a kivágandó fában esetleg állatok telelhetnek. A leggyakrabban mókussal vagy denevérrel találkozhat az ember, ilyenkor mindenképpen szólni kell a szakembereknek, hogy a helyszínre érkezve megtegyék a megfelelő intézkedéseket.

Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett!

Február 29-én egy apostagi helyszínre érkezett a riasztást követően egy természetvédelmi őr, aki a helyi lakosság segítségével 41 rőt koraidenevért gyűjtött össze a kivágott fából. Az állatok még telelésüket végezték. – A bolygatás és az enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért gyorsan dobozba raktuk őket. Többségük egy vastag, odvas ág belsejében kapaszkodott, őket ezzel együtt sikerült megmenteni – számolt be Erdős Sarolta, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Az állatokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik közeli mesterséges denevértornyában helyezték el, ahol tovább folytathatják a hamarosan véget érő telelésüket. Az apostagi önkormányzat gyors reagálásának köszönhetően a kalandot ez a kolóniai megúszta, a helyiek hatékony segítségnyújtása pedig nagyban megkönnyítette a szakemberek dolgát.

Fotó: knp.hu
Fotó: knp.hu
Fotó: knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában