116 ovisnak és 41 bölcsisnek kértek felügyeletet Kecskeméten

A közel 3 ezer kecskeméti ovis döntő részéről tudnak gondoskodni szüleik a rendkívüli szünetben. Akikkel nem tudnak otthon maradni, legfeljebb ötfős csoportokban lesznek a kijelölt kilenc óvodában.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Kedden a kecskeméti operatív törzs az óvodások és bölcsődések csökkentett létszámú felügyeletével kapcsolatosan hozott döntéseket. Erre azért volt szükség, mert szerdától a bölcsődékben és óvodákban rendkívüli szünet lesz. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszönetet mondott a szülőknek, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a gyermekek otthoni felügyelete érdekében.

Szerdától a 2918 óvodás gyerekből mindössze 116 gyermekről kell gondoskodni az intézményekben. A bölcsődék tekintetében a 846 felvett gyerekből 41 kicsi esetében kérték a szülők az ellátást. Az ovisok felügyeletére városszerte kilenc óvodát jelöltek ki, ezek: Forradalom utcai, Kandó Kálmán utcai, Mátis Kálmán utcai, Árpádvárosi (Csigabiga), Hosszú utcai, Egyetértés utcai, Bíró Lajos utcai, Lánchíd utcai, Csokor utcai óvodák.

Az egy csoportban felügyelhető óvodások számát 5 főben maximálták. A kijelölt óvodák csoportszobáinak száma ezt fennakadás nélkül lehetővé teszi. Egy esetleges későbbi létszámváltozás esetén az óvodavezetők további csoportszobákat, intézményeket tudnak kijelölni. A gyerekek fogadása és hazaadása a már bevezetett zsiliprendszerben történik. A csoportszobai játszóeszközöket naponta fertőtlenítik, a kültéri játszóeszközöknél ez a Városüzemeltetési Kft. feladata. Megvizsgálják a beltéri UV-fényes fertőtlenítés lehetőségét az ügyeletes óvodákban és felmérik, hány család kér ebédet elvitelre.

– Az óvodavezetőkkel abban maradtunk, hogy az óvónők és dajkák közül nem végeznek munkát azok, akik idősebbek, krónikus betegek, vagy kisgyermekesek. Otthon maradásuk az éves fizetett szabadság terhére történik. A többi dolgozó látja el a gyerekek felügyeletével kapcsolatos teendőket. A jelenleg szabadságon lévőket lehet a nyár folyamán aktivizálni az óvodai rendszerben, tekintettel arra, hogy a járvány lecsengését követően erre az évre várhatóan megváltoznak a szokásos szabadság igénybevételi lehetőségek – közölte a polgármester.

Az operatív törzs a magánóvodáknak javasolja, hogy szintén 5 főben korlátozzák a csoportlétszámokat. Ha szükséges, biztosítják számukra is az étkeztetés megoldását.

A 41 bölcsis mind az Árpádvárosi (Macskacicó) bölcsődében lesz, szintén 5 fős csoportokban. Az óvodákhoz hasonlóan oldják meg a munkavállalók foglalkoztatását, illetve szabadságolását. Az intézkedések előreláthatóan március 27-ig maradnak érvényben.

– Tisztelettel kérem a szülőket, hogy ezt az időszakot ne úgy éljék meg, mint egy szokásos szünidőt. Maradjanak otthon, a családtagok csak a lehető legszükségesebb esetekben és időtartamra hagyják el otthonaikat. Vigyázzanak magukra és egymásra! – kérte a polgármester.

A fotó illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában