KISKUNHALAS

2020.02.05. 20:00

Komoly indulatokat váltott ki a Kiskunhalason fanyesés

Ismét fellángolt a vita Kiskunhalason a közterületi fák érintésvédelmi nyesése kapcsán. Sok ingatlantulajdonos felháborodásának adott hangot, amiért a munkát végző alvállalkozó dolgozói szerintük barbár munkát végeznek, sok esetben visszafordíthatatlan kárt okozva megcsonkított fákban.

Pozsgai Ákos

Sok ingatlantulajdonos felháborodásának adott hangot a megcsonkított fák miatt 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A városban másfél héttel ezelőtt kezdte meg a közterületi fák nyesését az áramszolgáltató által megbízott vállalkozó. Erre azért van szükség, mert sok helyen a faágak elérik a légvezetékeket, amely nemcsak veszélyezteti a biztonságos áramellátást, hanem akár balesetveszélyes helyzetet is előidézhet.

A munkálatokat jogszabály írja elő, ez alapján zajlanak az érintésvédelmi fanyesések. A kivitelezést végző vállalkozónak a megadott érintésvédelmi távolságot kell biztosítania a növényzet és a vezetékek között. A problémát a legtöbb helyen az okozza, hogy évtizedekkel ezelőtt sokan nem vették figyelembe, hogy a vezetékek alá ültetett fák milyen magasra nőnek később. persze van olyan hely is, ahol már meglévő fák fölé épült ki az elektromos hálózat.

– Érthető, hogy miért van szükség ezekre a munkálatokra, de ami itt folyik, az kritikán aluli – hangoztatta az egyik név nélkül nyilatkozó ingatlantulajdonos, aki szerint arra nincs semmilyen szakmai magyarázat, indok, hogy olyan barbár módon csonkítják meg a fákat, hogy nagy részükben visszafordíthatatlan károkat okoznak. – Nálunk a meggyfákon nemhogy virág és termés, de még falevelek sem lesznek – bosszankodott az illető. Egy másik ingatlantulajdonos, aki az 53-as főút mellett lakik, a családi házuk előtt két diófát gondoz a feleségével évek óta, ők nem hagyták, hogy az alvállalkozó emberei visszanyessék a fák ágait, hogy úgy járjanak, mint a szomszédos utcában lévő fák, amiket szerintük esztelen módon visszavágtak.

A Deák Ferenc utcában az egyik ingatlantulajdonos is arra panaszkodott, hogy a házuk előtt évekig nevelgetett különleges fáit brutális módon megcsonkították. Eddig mindig szakembert hívtak a fák megmetszéséhez, hogy az ágak ne legyenek útban az elektromos vezetékeknek. Most viszont arra értek haza, hogy a fákat esztelenül megcsonkították.

A probléma nem új keletű, hat évvel ezelőtt a lakossági felháborodásra reagálva az akkori képviselő-testület helyi rendeletben kötelezte az áramszolgáltatót, hogy a metszések előtt 48 órával be kell azokat jelentenie a városházán.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Közművek közleményében hangsúlyozza: a túl magasra nőtt, és a vezetéket veszélyes mértékben megközelítő faágak nemcsak áramkimaradást okozhatnak, hanem balesetveszélyt is jelentenek. Az üzemzavarok jelentős részét a vezetékhálózatba benyúló fák okozzák, ezért a fejlesztések, és a hálózat karbantartása mellett az NKM kiemelt figyelmet fordít a hálózat környezetében lévő növényzet biztonsági ritkítására. A gallyazásra szükség van, hiszen egy havária helyzet idején (például erős szélvihar), éppen a vezetékre dőlő fák nehezítik a szolgáltatás biztosítását.

Az NKM áramhálózati társaságának szakemberei és megbízott partnerei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a villamosenergia-szolgáltatás zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása. A gallyazás során az ügyfelek biztonsága az elsődleges szempont, és habár a társaság munkatársai törekednek az esztétika szempontok betartására is, ezt nem mindig tudják szem előtt tartani.

Az ügyfelek is sokat tehetnek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját élet- és vagyonvédelmük biztonsága érdekében, ha a saját ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról maguk is gondoskodnak. Érdemes ezért a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni, és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyezteti az elektromos hálózatok biztonsági övezetét. A települések, az ingatlanok áramellátását biztosító berendezések környezetében betartandó biztonsági övezet méretét jogszabály írja elő – olvasható a közleményben.

A halasi városháza környezetvédelmi illetékesének tájékoztatása szerint a hatályos előírások szerint az ingatlantulajdonosok csak a járda fölé benyúló gallyakat vághatják vissza 220 centiméter magasságig, a felett kötelesek tűrni, hogy az áramszolgáltató által megbízott vállalkozó végezze el a munkát.

Sok ingatlantulajdonos felháborodásának adott hangot a megcsonkított fák miatt
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A lakossági felháborodásra reagált közösségi oldalán Fülöp Róbert polgármester is, aki közölte, hogy minden a városházára érkező bejelentést meg fognak vizsgálni és amennyiben kiderül, hogy a fanyesés nem az áramszolgáltató számára engedélyezett paraméterekkel történt, ott kivétel nélkül panasszal fog élni az önkormányzat a szolgáltató felé.

A polgármester közleményében rámutatott, hogy a városban az elmúlt napokban az áramszolgáltató megbízásából egy külső vállalkozó végzett fanyesési munkálatokat. Kiemelte: ebben a folyamatban sem az önkormányzat, sem pedig a Halasi Városgazda Zrt. nem vesz részt, hiszen ezek elvégzése az áramszolgáltató – magasabb rendű jogszabályok által biztosított – kötelezettsége.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a városban számtalan olyan fa található, amelyek valóban veszélyeztetik az áramszolgáltatást. Mivel azonban nem szeretnének hagyni egyetlen fát sem veszni, ezért arra utasította a városházi kollégáit, hogy dolgozzanak ki egy olyan programot, amely ezeknek a fáknak cseréjét hivatott biztosítani.

A polgármester azt is bejelentette, hogy március elejétől visszatér az önkormányzathoz Ván László, a város egykori főkertésze, aki szakmai tudásával és tapasztalatával a főkertészi feladatok ellátásával megbízott Halasi Városgazda Zrt. munkáját segíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában