Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

2019.12.25. 17:00

Zenés esttel zárták az évet a kalocsai klubtagok

Zenés előadással zárta az évet a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub. Az öt éve működő civil közösség – mint a neve is mutatja – egyfajta találkozási helyszín a kalocsai és Kalocsa környéki alkotóknak.

Zsigmond Enikő

Az alkotóközösség otthona egy hangulatos pincehelyiség

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

Legtöbb közülük képzőművész, de vannak népművészek, irodalmárok, fotósok és zenészek is a tagok között, s persze barátaik is rendszeresen látogatják a rendezvényeket. A városháza egyik utcára nyíló pincehelyiségét kapták meg annak idején, a város a helyiséggel és annak rezsiköltségével támogatja az alkotó­közösséget.

Az év utolsó előadásának bevezetőjeként Kiss István, a közösség vezetője, visszatekintve az eltelt időszakra elmondta, már a 119. előadást tartják – idén a tizennyolcadikat –, és közel négyezer ember fordult meg a klubban az öt év alatt. Külön is megköszönte barátja, alkotótársa, Cserenkó Gábor író, könyvtáros szervezésben és a közösségi média naprakészen tartásában nyújtott segítségét. Néhány alkalomhoz illő adventi gondolat felolvasása után bemutatta az est előadóját.

Szabó Mátyás tanárember, zenész, Erdélyben született, de alig volt néhány éves, amikor családja Dunapatajra költözött. Itt töltötte gyerekkorát, majd Kecskeméten elvégezte a református gimnáziumot és a tanítóképző főiskolát. Jelenleg Budapesten él, tanít, zeneterápiát tanul, különböző formációkban zenél és énekel, sok hangszeren játszik, ezen az estén főleg gitáron illetve furulyán.

Saját dalokkal, Cseh Tamás-számokkal, versmegzenésítésekkel, népdalokkal készült erre az alkalomra.

Az alkotóközösség otthona egy hangulatos pincehelyiség
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Közülük a közönség nagy tetszéssel fogadta Cseh Tamás Budapest, valamint a Tíz év múlva című számát, ez utóbbi feldolgozásával Mátyás és két zenészbarátja pár éve megnyerte a kőbányai Cseh Tamás-­emlékversenyt. De elhang­zott a cigány himnusz és néhány karácsonyi dal is, sőt egy ünnepi saját szerzemény is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában