Kecskemét / galériával

2019.12.08. 11:30

Betlehemezéssel hirdetik az Örömhírt

Szombaton tartották meg a Kárpát-medencei Betlehemes Találkozó gáláját a kecskeméti Hírös Agórában. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai és családjai ezúttal erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági betlehemes csoportokat fogadtak.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Horváth Krisztina, a Szent Imre iskola pedagógusa és az esemény főszervezője elmondta: először 2008-ban Kecskeméten gyűltek össze több országból magyar fiatalok, hogy betlehemezéssel hirdessék az örömhírt. A rendezvény sikere azóta töretlen, minden évben máshol találkoznak.

Idén a házigazda szerepét a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola tölti be. A héten immár 12. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Betlehemes Találkozót, melyre Erdélyből Csíktapolcáról, Felvidékről Kassáról, Kárpátaljáról Beregszászról és Vajdaságból Szabadkáról érkeztek betlehemes csoportok.

A program szervezői már az elején elsődleges célként tűzték ki a betlehemes népi hagyományok megőrzését és a Kárpát-medencei magyarság kapcsolatainak ápolását. A betlehemes játék elődeink legfontosabb üzenetét közvetítheti: karácsonyi örömre, közösségi alkotásra, együttérzésre, szolidaritásra serkenti ifjúságunkat. A szokásanyag, az énekek, jelmezek felkutatása, összegyűjtése, a többhetes próbák után a gyerekek ott állnak fényes szívvel, ősi viseletben, kitáncolják, éneklik a misztériumot, a nagy áldást, hirdetik az Örömhírt.

Az idén is sok színes program várta az ötnapos rendezvény résztvevőit. Az érkezés után az iskola kápolnájában nyitó szentmisét tartottak, majd a csoportok tagjai ünnepélyes fogadalmat tettek. Ezt követően minden vendéggyermek csatlakozott az őt befogadó kecskeméti családhoz.

A találkozó keretében a csoportok főhadiszállása az iskola volt, ahol tanítási órákat látogattak, ismerkedtek egymással, betlehemeztek, kántáltak, majd közösségi helyszíneken, közintézményeknél és iskolákban, valamint családoknál mutatták be betlehemes játékukat.

A találkozó egyik csúcspontja szombat délután a gála volt, melynek a Hírös Agóra aulája adott helyet. A közönség soraiban a családok és barátok foglaltak helyet. Elsőként Papp Zsolt, a Szent Imre iskola igazgatója szólt. Hangsúlyozta: minden évben valamennyien nagyon várják a találkozót. Az évek alatt rengeteg barátság született, mindenki sok szép élménnyel gazdagodott. Miközben a gyerekek Jézus születését viszik hírül, a Kárpát-medence lélekben összefog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában